Какво е наследството от предишния кмет на община Руен Дурхан Мустафа и какви са настроенията на хората там. Есенно преброяване на избирателите в руенско направиха Антон Хекимян и операторът Кристиян Иванов.

Марин не е виждал магистрала. Неговият главен път - неговият "Роуд 66" е пътят от селото до язовира. Той е свинар. Специализирал се е пашата на полудиви прасета.

Не разбирал от избори, но винаги гласувал.

"По избори идват, молят ни и оставаме пак гладни. Обещават работа и пари - накрая нищо няма", разказва той.

Докато Чона яде жълъди, Марин лови риба в язовир, който се проверява от прокуратурата. Причината е, че държавата е платила близо 300 хил. лева за укрепването на двата общински язовира, но скъпите ремонти се оказали козметична процедура.

ДАНС проверява бившия кмет на Руен и настоящ депутат от ДПС Дурхан Мустафа за липсващи в общината около 1 милион лева от държавните фондове.

Агнецията за държавна финансова инспекция пък е установила злоупотреби за 275 хил. лева с многократно надписване на километри на училищните автобуси. Ревизията установила, че, например, разстоянието от 18 км по маршрут Вресово - Шиварово и обратно е било отчитано като 117 км. дневен пробег. Има още поне 10 подобни промера.

Част от издирваните държавни пари явно са потънали и в руенското село Череша. Двете поточета рядко стигат и до коляно. От декларираните обезопасителни съоръжения няма и помен.

И леля Хайрие не е доволна от реката - но пак щяла да гласува.

"Политика не ми трябва. За какво е политика, като няма работа? Само дразги", заяви тя.

Дразги и местното ДПС станаха причина за разпукване на статуквото. Казват, че лични спорове между Дурхан Мустафа и бившият председател на общинския съвет Мустафа Ходжа са причина последният да излезе като незавсим кандидат. Този път картината в Руен в пъсра - претендентите са стола са 7.

Не, че всички нямат мнение, но когато пуснем камерата - бирите се допиват бързо и коментаторите си тръгват.

"За личност искат да гласуват хората - не за определена партия", казва Акиф.

"Други партии не идват - бастионът на ДПС, за какво да идват. Напразно да се харчат пари", коментира пък Хюсеин.

Акиф и Хюсеин работят в Люляково. Същото село, което се прочу, че ще получи над 40 милиона лева за нов водопровод и канализация.

За малко над 2000 жители - това го прави най-скъпият подобен проект, по 11 хиляди лева на човек,  при препоръчани от ЕС около 1000 лева.

A агитацията вече започнала.

Гледайте и двете части от "На БарЕкадата" - на живо от площада в Руен - част 1 и част 2.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Времето