Двама депутати излязоха от парламента и на тяхно място днес се заклеха двама нови народни представители след безпрецедентното до момента решение на Конституционния съд. За първи път реалните гласове и изборното броене се тълкуват като достатъчно основание за прекратяване на депутатски мандат, въпреки че в основния закон това не е сред хипотезите за отзоваване на народни представители.

Три месеца след изборите и три съдебни дела д-р Михаил Михайлов влезе в парламента заедно с избрания от Добрич депутат от ДПС Рушен Риза, предаде Габриела Наплатанова.

Новите депутати положиха клетва след като Конституционният съд обяви избора на Венцислав Върбанов и Бюрхан Абазов за незаконосъобразен. Причината - жалба на Синята коалиция за 24 неотчетени гласа в една от секциите в Русе в полза на Синята коалиция. Преди два дни ЦИК анулира избора на Върбанов и Бюрхан Абазов, за да обяви за депутати Михаил Михайлов и Рушен Риза. Риза е с дългогодишен стаж като високопоставен служител в Министерство на земеделието, д-р Михайлов пък е депутат за четвърти мандат

Д-р Михаил Михайлов заяви за bTV, че не смята, че този случай може да накара други депутати да не са сигурни до половин година след вота, дали изборът им няма да бъде оспорен.

"Не смятам, че един случай може да постави всичко под общ знаменател. Процедурата започна няколко дни след вота, просто изискваше време. Смятам, че е необходимо да има такива прецеденти, за да може гражданите, които са гласували за Синята коалиция да чувстват, че интересите им са защитени и имат мандат. Аз бях средство, чрез което гражданите на Русе получиха мандат за Синята коалиция", каза Михайлов.

Той успя да преобърне изборната система с жалбата си за 24 неотчетени гласа за синята листа в Русе. Преразпределянето на мандатите извади от парламента колегата му Венцислав Върбанов. Преди месец земеделецът напусна обиден парламентарната група на сините, а днес и парламента. За присъствието му в 41-то Народно събрание напомняше само табелката на пощенската му кутия.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето