От ДСБ настояват за спешни консултации с ръководството на управляващата партия и с отговорните институции във връзка с корупционния скандал във ВСС, които бе обявен от главния прокурор през миналата седмица. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.
    
Според нея след обявяването на корупционните схеми е липсвала заявка от управляващите и от отговорните институции за предстоящи действия по случая. Според Атанас Атанасов целта на ДСБ е да бъде "пробита" политическата тишина след информацията за корупция.
    
Този скандал и липсата на адекватна реакция разрушава доверието към съдебната система както от страна на ЕС, така и от обществото, каза Михайлова.
    
От ДСБ настояват за спешни консултации с ръководството на управляващата партия, с министъра на правосъдието и с прокуратурата. Те искат да бъдат обсъдени законодателни промени, които да доведат до ефективно разследване и справедлив съдебен процес. От партията са готови и с проекти за конституционни промени, които да предложат на обсъждане с парламентарно представените партии.

"Ако бях на мястото на Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов, щях да си подам оставката", каза членът на Висшия съдебен съвет Божидар Сукнаров пред журналисти.
    
Сукнаров и другият член на ВСС - Георги Гатев, в качеството си на представители на комисията, която проверява скандала във Висшия съдебен съвет, се срещнаха с главния прокурор Борис Велчев.
    
На предишното заседание на съвета Велчев оповести, че трима от членовете на ВСС - Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов, са имали разговори с плевенски бизнесмен, с прякор Красьо, за когото друг техен колега - Иван Колев, твърди, че е осигурявал гласове на членове от съвета при назначение на магистрати срещу определена сума.
    
ВСС създаде комисия, която да излезе със становище дали е нарушен Кодексът за етично поведение на българските магистрати. Днес главният прокурор е предоставил на Сукнаров и Гатев информация, която преценил, че не е следствена тайна и може да бъде изнесена извън незавършилото досъдебно производство по скандала.
   
Сукнаров посочи, че засега комисията ще се занимава само с тези трима членове на съвета.
    
На въпрос дали той би си подал оставката, ако е на мястото на тримата, Георги Гатев посочи: "При този натиск, който се упражнява върху ВСС, по начина, по който нещата в някои случаи невярно се интерпретират, аз спокойно бих си подал оставката." Според него, този натиск идва от медиите.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето