Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестни длъжностни лица за нарушение на изборите в Турция, съобщи пред журналисти градският прокурор Николай Кокинов. Той допълни, че разследването е възложено на Националното следствие.
 
Не е ясно каква е облагата, която длъжностните лица, които все още са неизвестни, са получили за себе си в резултат от така провелите се избори. Работи се по подозрение, че е допуснато някои гласоподаватели да упражнят правото си на глас два пъти, а такива, които не са гласували, да са отбелязани, че са пуснали бюлетина.
  
Като цяло прокуратурата работи по подозрение, че може да има манипулация на изборния резултат, обясни още градският прокурор.
  
Николай Кокинов заяви, че не разполага с информация да се готвят нови обвинения срещу бивши министри. Коментарът му бе по повод думи на вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото до дни заради извършени нарушения от бивши министри се очаква да бъдат повдигнати обвинения.
  
Продължават разпитите по случая с т.нар "Красьо", за когото се твърди, че осигурявал гласове на членове от ВСС при избор на магистрати на ръководни позиции. Някои от свидетелите вече са разпитвани повторно, каза Кокинов, като отказа да назове имена.

Бизнесменът Красимир Георгиев за сега е обвинен само за лъжествидетелстване, тъй като отрича да се познава с магистрати, макар разговори с членове на ВСС и още 30 човека да бяха засечени. Не делим контактите на Георгиев на политици и магистрати и се интересуваме от всички тях, посочи градският прокурор. 
  
Прокуратурата все още не може да внесе обвинител акт срещу бившия заместник-министър Раиф Мустафа, тъй като материалите по случая са в съда, от кого се иска отмяна на забраната за напускане от страна на обвиняемия.
  
Възложено е на следствието да работи по случая с нарушенията на футболните клубове. Същото важи и за т.нар Казанска афера, каза Кокинов. Истинската самоличност на лицето с име Артур, за което се споменава в събраните досега данни от разпити, вече е установена. Възможно е ръководството на ЦСКА също да бъде разпитано, каза градският прокурор.
  
До края на месеца ще е ясно дали досъдебното производство за смъртта на Пламен Куцаров, който почина по време на полицейска акция, ще бъде прекратено или ще се води съдебен процес, каза Кокинов.
  
До момента няма нови обвиняеми за убийството на Стоян Балтов, макар преди време един от свидетелите да посочи конкретни имена.



Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето