Антон Илков e 44-годишен бизнесмен. Занимава се с пътна инфраструктура. Преди 17 години, след екскурзия до Австрия се запалва да отглежда цветя и по-точно австрийски сакъсчета.
Оттогава всяка пролет пътува до там, специално за да си купи необходимия разсад.

"Като пътувах до Австрия и по границата имаше едни полицаи, научиха ни, на "Калотина" - спират ни и казват "Какво караш, недекларирано нещо?" Викам "Не", незаконно нищо."Отваряй багажника!", отварям багажника и нищо. Вика "Ама защо са ти тия цветя? Откъде ги караш тия цветя?", викам "Обяснения не давам, цветята са ми за вкъщи, аз се занимавам с това, хоби ми е!" и оттогава вече сигурно четири-пет пъти почнаха като ме видят само, че се връщам от Австрия и ми казват "А това е цветарят", викат, "Карайте, той няма нищо, кара цветя." И така си беше", разказва Антон Илков.

Макар и да не прилича на повечето градинари, за цветаря сакъсчетата са не само страст, но и гордост.

"Хората минават, цъкат, викат как може един мъж да гледа такива цветя, как може да се занимава с това".

На цветята Антон отделя поне два три часа дневно:

"Това просто ми е вътре, като мина тука през градината и се успокоявам. Цел ден напрежение, виждате какъв е живота, успокоявам се и другото, което е, значи не знам, сигурно трябва да имаш голямо сърце, за да гледаш такива цветя и изискват много грижи, както и за една жена трябват много грижи, така и за цветята".

Алпийските сакъсчета вече стигат до два метра. Освен тях в къщата си в софийското село Чепинци, цветарят отглежда и мушката, петунии и алпийски рози.

"Като тръгна някъде командировка или някъде почивка, майка ми идва да ги гледа, да ги полива, аз оставям бележка как трябва да се гледат, да се поливат. Друг път дъщеря ми, тя се занимава с тях, но повече от три-четири дена гледам да не съм извън къщата, за да мога да ги поддържам. Когато съм ядосан, още като влезна от гаража, като влезна тука в градината и почвам да чистя, да почиствам, да поливам, да си говоря с тях и всичко ми минава за отрицателно време", признава Антон.

Леко натъжен цветарят бизнесмен признава, че му е най-трудно есента, когато трябва да оголи балконите и да махне цветята.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето