От 2005 година с постановление на МОН, децата между първи и седми клас получават безплатно учебниците си в училище. В какво обаче се състои държавната субсидия и защо много родители не са доволни от нея? Отговорът дава Диляна Георгиева.

Само в първи клас букварите се подаряват на децата. По-големите ученици трябва да върнат учебниците си в края на учебната година. И точно тук идва камъчето пред каруцата от добри намерения на министерството.

Много от тези учебници и то предимно за малките ученици от втори, трети и четвърти клас са графично оформени така, че празни кубчета подвеждат учениците да пишат в тях. Не само учениците са били подведени обаче. През първата година от употребата на проблемните учебници в някои училища са били получени инструкции да се пише в тях. На следващата учебна година инструкциите са били да не се пише. Само че учебниците вече са били попълнени. Освен това, отговорността в учебниците да не се пише пада върху учителите, които трябва да следят децата докато преподават.

„И е изключително трудно за един учител в клас със 25-26 деца да контролира във всеки един момент дали детето пише в учебника, който така или иначе трябва да бъде запазен за следващ випуск”, признава началната учителка Жана Куртева.

Объркани са и родителите, които не разбират как децата им ще научат нещо от учебници, в които задачите са вече решени и попълнени. Те предлагат от догодина да се въведат учебници без места за писане, а тези да останат за децата. Екипът ни потърси Столичния инспекторат по образованието. Според г-жа Ваня Кастрева, най-доброто решение е учебници с кубчета за писане изобщо да не се допускат до одобрените списъци:

„Така или иначе, особено при малките ученици, то ги провокира да попълнят съответните места”.

Диляна Георгиева попита г-жа Кастрева може ли учебниците, в които има места за писане да бъдат подменяни всяка година, както искат родители и учители?

„Все пак това е държавна субсидия и за нея се отделят средства от държавния бюджет за субсидиране на тази дейност. Това е все пак въпрос, който трябва да се обсъди на едно друго ниво”, смята Кастрева.

На друго ниво, от Министър Йорданка Фандъкова разбираме, че в крайна сметка учебниците не са за писане! Всички родители на деца с попълнени учебници трябва да заявят пред училищните си директори, че искат помагалата да бъдат подменени с нови. За такива случаи министерството е заложило резерв и директорите трябва само да си ги заявят пред издателствата.

„За това е предвиден този резерв от 10 % и може да бъде използван, когато учебника вече е негоден. Въпросът е обаче да има информацията”, каза Фандъкова.

Освен информацията, трябва да има и достатъчно пари в училищните каси, разбира се. Така или иначе, екипът получи обещание от министерството, че ако парите на училищата не стигнат, ще помислят за още. Експертите пък вече мислят за нов начин на изобразяване на задачите в учебниците от догодина. Подвеждащите сини кубчета могат например да бъдат заменени с въпросче.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето