Полицията в Русе задържа двама души от група, която се занимава с телефонни измами, а други трима са обявени за общодържавно издирване. Сред измамените по телефона бе и възрастна жена от русенското село Мартен, която сложи край на живота си, след като плати огромна сума.

Заловените телефонни измамници са двама мъже от Горна Оряховица и Белене на 40 и 50-годишна възраст. Поредната им жертва е била 80-годишна жена. Тя получила обаждане от мъж когото припознала като сина си. Обяснил й, че е болен от свински грип и се лекува в София, но трябват пари за скъпи медикаменти.

"Ние сме предотвратили тази измама защото парите не са стигнали до крайната точка. Касае се за над 15 хиляди лева само по един единствен случай - последния. И при предишните случаи сумите са големи - имаме достатъчно данни за тях, по част от случаите сме иззели парите, по част от тях не сме за съжаление", каза директорът ОДП Русе Светослав Първанов.

На прицел са предимно възрастни хора. Повечето от тях вече знаят за този вид измама и често са ставали обект на такова телефонно обаждане. Фатална се оказа наивността за възрастна жена от русенското село Мартен, която предаде на измамниците 10 хиляди паунда и хиляда евро, спечелени от сина и от работа в чужбина. Неин съсед разказа как са и се обадили.

"За сина и нещо, че е направил катастрофа и че трябва да се плати сумата за да не бъде съден и тя се хваща на туй нещо. Когато дава паричките вече, въпросът е приключен. И се обеси, най накрая тя си сложи край на живота - не можа да преживее станалото", каза съседът.  

Действията по издирването на укриващите се продължават. Установени са техни познати, които са им осигурявали подслон и са им съдействали да избегнат среща с полицията. Хората, за които е изяснено, че са оказвали помощ на укриващите се също ще бъдат привлечени към наказателна отговорност.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето