Приключи писмената процедура за компенсацията на България за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Помощта вече е факт - 77 и половина милиона евро за 2009 година. До края на 2008 година са ни били предоставени малко над 490 милиона евро. Продължават и усилията на държавата по проекта Белене. Пред българския премиер Бойко Борисов френският му колега Франсоа Фийон е поел ангажимент да потърси френските компании с интерес да се включат в проекта.

Борисов е на първо свое работно посещение във Франция като премиер, предаде специалният ни пратеник Константин Караджов. По време на срещата му с френския президент Никола Саркози, Борисов е помолил за помощ да спасим проекта за атомната централа в Белене. Никола Саркози лично се ангажира да проучи дали можем да получим финансиране и гаранции, за да бъде осъществен проекта с вече избраната руска технология. Саркози изразил учудване, че проектът толкова се бави, при положение, че Франция строи атомни централи за седем години.

Според Борисов най-неприятната тема по време на разговорите в Париж била за френските корвети. Френската страна проявила разбиране, че държавата няма средства, за да ги купи.

"Госпожа Бокова беше до мен, като дойде, като отвори листа с "Корветите" и се държах като слаб ученик - все едно аз съм виновен, защото знам отговора какъв ще е. Тайничко се надявах да не се повдигне, но за съжаление се повдигна. Ние не сме си ги извадили от ръкава тези "Корвети", за да ги размахваме. Аз ги попитах и ние отговорихме това, което ви казвам и на вас: "Пари нямаме и не можем да купим", каза премиерът Бойко Борисов.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето