Георги Тошев, известен с доскорошното си и изключително вълнуващо предаване "Другата България", бе на гости в студиото на "Тази сутрин", за да разкаже за новата си поредица, отново свързана с пътешествия - "НепознатиТЕ".

Ето какво ни разказа той във връзка със скорошното си завръщане от Великобритания.: "В разговори с колеги от BBC и Channel 4, ми направи впечатление, че един такъв канал като Channel 4, който е и един от най-комерсиалните канали във Великобритания, два пъти в седмицата си позволява лукса да пуска в прайм тайма едни много сериозни документални филми.

Един от големите новинари в Channel 4 Джон Сноу каза, че по този начин телевизията и възпитава, но възпитава нещо много по-важно – културата на гледане, толерантността и чувствата на телевизионните зрители."

"Кагато започвах тази програма, за което благодаря и на продуцентите Румяна Цанчева, че ми повярва и на bTV, че застана зад този проект, си дадох сметка, че днес, между агресията на новините и чистото забавление, е много важно, да има нещо по-спокойно, което и да образова", разкри стимула за идеите на новото си предаване Георги.

"Тази неделя филмът със заглавие "Тибет в изгнание" от поредицата ще ни отведе в северната част на Индия, в Хималаите, в Дарам Сала, един град в долината на Индия, където Джавахарал Неру през 60-те години приютява тибетското правителство в изгнание. Именно там е манастирът на Далай Лама и тибетските изгнаници.

Филмът ще ни разкаже как хора от цял свят отиват там и помагат. Бих казал, че ние българите не сме запознати с тибетската кауза, с това какво се случва в Тибет. Затова в този филм ние се опитваме да разкажем личните истории на няколко човека", разкри на зрителите той темата на филма за тази неделя.

"За филма следващата неделя няма да разказвам, защото моят герой, Мариус Куркински, има личен конкретен повод, който няма да го издаваме. Но в деня на повода той ще ти гостува", каза още Георги.

На 25 октомври пък ще бъде излъчен един от най-силните по думите на Георги филми, а именно филма за историята на Силви Вартан. Само три дни по-късно тя ще пее в зала 1 на НДК.

"Сред героите във филмите ще бъдат още Брайън Фериър, Бени Андерсън, композиторът на ABBA, който се оказва, че е самоук акордеонист и никога по никакъв повод не се е занимавал с музика, а в момента е доктор хонорис кауза на Стокхолмския университет. Ще разкажем и драматичната история на Юри Ангелов, един много талантлив актьор", сподели още журналистът.

Цветана Манева пък ще бъде център във филмовия обектив на "НепознатиТЕ" между Коледа и Нова година. Това ще е специалният подарък и ще бъде наистина един много личен филм.

"Сред срещата ми с хора, изповядващи будизъм, разбрах, че човек трябва да живее тук и сега (...). Смятам, че в настоящето има много повече предизвикателства и в неизвестността се крие част от удоволствието от живота", сподели своята философия авторът на "НепознатиТе".


Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo