След като лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че виното и ракията у нас се произвеждат от спирт и оцветители, но не и от грозде, проверихме какво вино всъщност пие българинът. От Агенцията по лозарство и винарство са категорични, че количествата произвеждани спиртни напитки съответстват на реколтата.

Миналата година реколтата от грозде е била 300 000 тона. А произведеното количество вино е около 166 млн. литра. Според шефа на Агенцията по лозята и виното, чисто статистически, количествата грозде отговарят на количествата вино

"От един килограм грозде се произвеждат 650-700 мили литра течност, която като ферментира става вино. Тоест от едно кило грозде, става една бутилка вино", обяснява Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното.

Така според числата излиза, че би трябвало виното което пием да е произведено от грозде. От Агенцията по лозята и виното обаче признават, че има внос както на вина, така и производители, които злоупотребяват и увеличават произведените количества за сметка на всякакви добавки. Затова са започнали съвместни проверки на Митници, НАП, Комисията за защита на потребителите и Министерство на земеделието.

"Тук въобще не се гледа, малък или голям производител, всичко се кара наред, пълен обем на проверка. От документите до документацията на постъпилото грозде в предприятието, от складовите наличности, от нерегламентираните складове за захар".
 
До момента най-голямата санкция наложена на винопроизводител е 30 000 лева, а закона предвижда до 150 хиляди. Красимир Коев призовава всеки който се съмнява в качеството на виното да я донесе за изследване, за да се види истинско ли е виното

"Хубавото вино е от грозде, няма от какво друго да е. Нито от някакви вторични суровини, само от грозде".  
Тази истина за виното споделя и майсторът винар от Асеновград Ангел Ангелов. Той е печелил три поредни години първа награда с домашно произведен мавруд на традиционния конкурс за вино, който се организира в града. В своето вино не слага никога захар, но други го правят.

"Щом има захар, като пиеш две чаши и те чука в главата, а от истинското - до сутринта да пиеш оставаш прав, дето се вика няма свършване и ставане", казва Ангел Ангелов.
 
Бай Ангел съветва хората да не берат грозде сега, а да изчакат до 15 октомври, за да се вдигне захарността. Друго задължително условие за хубавото вино са чистите съдове. Дори най-малката прашинка може да вкисне виното, казва майсторът.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето