Идеята е да се произвежда сирене, което напълно съответства на Българския държавен стандарт, който от 2007 година вече няма задължителен характер в България, и производители, които желаят да произвеждат този продукт от строго определена технологическа инструкция, под строго определен контрол, ще имат правото на лого, че техният продукт е произведен по българския стандарт. Това заяви в предаването "Тази сутрин" на bTV д-р Любомир Куински – директор на ДВСК.
Трябва да се прави разлика между един продукт, който е произведен ръчно, вкъщи, за лична консумация, и един промишлено произведен продукт, който е за масова употреба. Това отговори д-р Куински на въпроса дали сиренето, произведено вкъщи се доближава до това, направено по българския държавен стандарт.
"Българският държавен стандарт е продължение на българските традиции, защото много време се произвеждаха местни и млечни продукти по него и като че ли всички бяхме доволни тогава. Така че, това, което ние направихме е в съвсем тесни рамки да актуализираме спрямо европейското законодателство, защото ние сме все пак страна членка и трябва да изпълняваме това законодателство – да актуализираме българския държавен стандарт към европейските изисквания", обясни още директорът на ДВСК.
"Главното е, че тези натурални български продукти – кисело мляко, сирене и кашкавал, първо могат да се произвеждат от краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, което е с микробиологични показатели, които отговарят на Регламент 853", заяви д-р Любомир Куински и допълни:
"Българският държавен стандарт макар че няма задължителен характер, не е забранен. Всеки един производител би могъл и в момента, ако иска, да произвежда продукт по Български държавен стандарт и в това няма нищо лошо. Продуктът, който ние ще предложим да носи стикера „Национален продукт”, ще бъде произведен по същия начин и той няма да има задължителен характер. Фирми, които желаят да го произвеждат, могат да го произвеждат".
Най-добре е стандартизираните продукти да се казват "Българско саламурено сирене" или "Български кашкавал", или "Българско кисело мляко", каза още директорът на ДВСК.
"Това сирене на потребител в търговската верига, ако е на деликатесна витрина или извадено от тенекия, на бучка, което е възможно най-евтиното, без опаковки и т.н., няма да е под 7.50 лв. килограма", съобщи Димитър Зоров, председател на Българската асоциация за хранителна и питейна индустрия. Той обясни защо именно такава трябва да бъде цената на сиренето:
"Това сирене се произвежда от 7 литра мляко. В момента изкупната цена на млякото, отговарящо на европейските качества, е между 50 и 55 стотинки. Като сложите 1.20 лв. – това е минималната цена на производствените разходи – става 4,70 лв. Има логистика (закарване до някаква търговска верига)– сложете минималното 3 стотинки – става 5 лева. Има ДДС 20%, което е задължително, става 6.00 лева. Някаква печалба минимална – 5%, на производителя, става 6.30 – 6.40 лв. Търговската надценка на веригата...и това е цената".