През изминалата седмица в Българската армия е започнал подбор на кадрови военнослужещи за формиране на рота за ядрена, химическа и биологична защита. Ротата трябва да може да изпълнява задачи както на територията на България, така и зад граница.

Анализи на Генералния щаб показват, че възможностите за мирно решаване на кризата около Ирак вече се изчрепват. Генерал Колев заяви, че към България не е постъпило официално искане за участие във военна операция. Но той уточни, че през последните 2-3 месеца се извършват консултации на различни нива за това дали и как България може да се включи в евентуални дейтсвия.

"Консултациите са били в сферата на тези възможности, които сме демонстрирали през последните години с участие на Българската армия с контингенти в Босна, Косово и Афганистан", посочи ген. Колев.

Той заяви, че при евентуална мисия в Ирак новата българска рота ще участва в процеса на стабилизиране на района след военните действия.
Тя ще наброява до 150 души личен състав и ще отговаря за ядрената, химическата и биологическата защита на населението и останалите войски в района.

Началникът на Генералния щаб допълни, че България има сериозен интерес от трайно решаване на кризата в Ирак, защото е един от големите инвеститори там.

"Ние, ако не помогнем с политически и други средства за справедливото уреждане на този въпрос, не съм сигурен дали ще бъдем допуснати в клуба, който след това ще решава въпроса с кредиторите", каза ген. Колев.

Той добави, че формирането на новата рота ще даде повече възможности в ръцете на българските политици, когато дойде моментът за вземане на решение за участие в евентуална операция.