Премиерът отчете като риск за националната сигурност международния тероризъм, нестабилната ситуация в Близкия изток, организираната престъпност.

На въпрос, как да се чувстват сигурни българските граждани след снощното убийство с картечница в Студентски град, премиерът отговори така: "За съжаление престъпления са промени, които се виждат и в други страни, не заради това може да се приеме, но мерките ще се вземат, но запомням, че сме в една демокрация и също отговорността на всички да не се капитализира в отделни случаи, а да се гледа към общото и доброто на гражданите."

Според Симеон Сакскобурготски, българската позиция за Ирак е в интерес на националните интереси, сигурността на страната и ангажиментите ни на кандидат-член на НАТО.

Нашата страна вече е поставила условията си при евентуален военен конфликт в Ирак. И ако една Турция например, е в съвсем друга ситуация, като член на НАТО с големи американски бази на своята територия, то България "е кандидат, не е непосредствено до Ирак, и е много малка страна", заяви министър-председателят.
"Нашите условия, разбира се, че ще ги представим, и сме ги поставили вече, това са тепърва неща, които се договарят, и когато стане необходимо се оповестяват", каза още премиерът.

Симеон Сакскобургготски добави, че темата за иракския дълг към България е много сериозен въпрос и трябва да се внимава със спекулациите по нея. Според него, много се спекулирало и с информациите, че в България се набират доброволци за Ирак.

"Има много слухове, които наистина ме втрещяват, ето например за доброволците, които са точно това, което носи името по желание. Отгоре на това тия доброволци трябва да минат през тестове да се види дали са капацитирани за дейността, за която те са кандидатствали", посочи премиерът.

Говорителят на правителството Димитър Цонев съобщи, че България всеки момент може да получи официално искане за включване във военна коалиция срещу Ирак. Той смята, че обстановката е динамична и се мени с часове. Но във водените консултации с партньорите, остава българската позиция за изчерпване на мирните средства и натиск срещу режима на Саддам Хюсеин за изпълнение на резолюцията на ООН за разоръжаване. В тази позиция са поставени и условията на страната ни при евентуално участие: връщане на иракския дълг от 1,7 милиарда долара, гарантиране на сигурността на страната при терористични актове и участие в следвоенното възстановяване на Ирак.