Полицията задържа Росен Ефремов, когото МВР издирваше във връзка с побоя над полицай от Перник. На 20 септември полицаят Димитър Димитров, който разследвал организираната престъпност в града, беше набит от група, по която е работил.

С полицая в МВР болница се срещнаха Миролюба Бенатова и операторът Бисер Босилин.

Димитър Димитров, вече по-известен като "бития полицай от Перник", е на 29 години, но има с какво да се похвали за седемте години в МВР.

Завършил е школата в "Симеоново" през 2002 г. и веднага е приет да работи в звеното за борба с организирана престъпност в Перник. По негово разследване групата на Росен Ефремов е обвинена в разпространение на наркотици, самият Ефремов е задържан, а папката вече е в съдебна фаза.

"Разследването ситигна до там, че 7 души бяха обвинени за група, която разпространява хероин и кокаин, а Ефремов беше привлечен за обвинаем за ръководенето й", разказва Димитров.

"Мисля, че има доста доказателства", допълва той.

Преди година и половина лидерът на разследваната група е освободен и чака делото на свобода. Така става възможно разследван и разследващ да се срещнат в пернишко заведение, след което полицаят попада в болница с комоцио и други травми.

"Бях обграден, нападнат и съм тук. Аз се опитах да туширам напрежението, но видях, че са употребили и алкохол, и наркотици. Има такива моменти, в които е невъзможно", каза още униформеният.

"Полицаят по никакъв начин не може да се защити, позовавайки се на закона. Страхът, че можем да ги застреляме ли трябва да ги възспира или това, че има държава", попита той.

Преди побоя групата опитала да се справи с Димитров като пуска жалби срещу него. Полицаят получава дисциплинарно наказание, което вече е отменено от съда. Но остава обидата и усещането, че по-големият проблем е вътре в системата.

"Когато ми бе наложено дисциплинарното наказание, бях много демотивиран. Виждаш в един момент как безсънни нощи и работа отиват на вятъра. И ти показват - "мойто момче, ние сме по-силни". Пного колеги, които са успявали да свършат работа, са си патили и са си навличали неподозирани проблеми. Фактът, че ми беше наложено дисциплинарно наказание, обижда", продължава разказа си Димитров.

Полицаят от няколко месеца е сменил амплоато си и, вместо наркотици и взривове, разследва престъпления с еврофондовете.

"Не страхът от сблъсък ме накара да сменя. Защото, то делото срещу тях е налице. И в автомивка да отидеш да работиш, ако има отмъщение, то ще те стигне. Промяна, от която имах нужда", казва още той.

Въпреки проблемите Димитър не си търси оправдание, за да спре да работи.

"Професията я намирам за добра мъжка професия. Полицейската дейност крие опасности. Но да - определено има липса на респект. Хората не разчитат на полицията и не я уважават. Това е затворен кръг - хората ще разчитат, когато започнат да уважават. Все някой трябва да даде кредит на доверие", каза още Димитров.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето