Добрият старец е в напреднала възраст, има наднормено тегло, храни се нездравословно хранене, употребява алкохол, води заседнал живот и е подложен на прекален стрес.

Ето защо диабетните издания в цял свят решиха да напишат отворено писмо до вълшебния старец в Лапландия.

"Сладки Дядо Коледа, провери кръвната си захар! Добре е да измериш и кръвното си налягане и нивото на холестерола", пише в писмото. "Трябва да свалиш някой и друг килограм, да ограничиш калоричните лакомства и празничните наздравици. Намали стреса! Планирай навреме раздаването на подаръците. Води си списъци, за да няма пропуски в торбата и излишни притеснения.
Вече има компютри, които могат да ти помогнат! На Коледа и Нова година си с червената си премяна, но този цвят е стресов за нервната система", продължава посланието на загрижените експерти. "Слизай по-често от шейната и ходи пеша. Подари и на себе си едни ски. Добре е да се погрижиш за краката си.
Прегледай ги веднага за мазоли. Ботушите ти трябва да са от естествени материали и да не запарват кожата.
Помисли за топли ръкавици и меки, вълнени чорапи. Краката ти не трябва да мръзнат.
Отказвай алкохолните почерпки. Е, една-две празнични “наздравици“, не са чак такъв проблем. Но - само, толкова! Още повече, че управляваш и шейна! Да си ни жив и здрав, че чакаме подаръци!"