8 хиляди щатски долара става гаранцията, която българските автомобилни фирми в системата ТИР ще плащат при превози от, през и до Русия, Казахстан, Беларус и Украйна. За това настоя пред Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата генералният секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт Мартен Марми.

Карнетите ТИР са документи за транзитен превоз и гарантират, че ще бъдат плащани мита и такси на стойност до 50 хиляди щатски долара. В момента 4 хиляди и 500 фирми у нас са допуснати до режима ТИР. Карнети ползват обаче едва 3 хиляди и 500. Това налага отсяване на превозвачите чрез нови критерии за издаване на документите, обясниха от Асоциацията.

"Режимът ТИР е създаден за облекчение и ние сме в правото си да определяме броя на ползващите го", казва Пламен Цалков - генерален директор на АЕБТРИ.

На превозвачите вече се раздават нови декларации с инструкции, как ще се извършва всеки превоз.

До два месеца трябва да се пререгистрират в системата ТИР.

На въпрос, доколко е реална опасността на българските фирми да бъдат отнети карнетите ТИР, генералният секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт Мартен Марми обясни, че до 2-3 месеца ще е ясно какво ще стане.