България се отчете с първия световен шампион за тази година. Христо Маринов грабна златото по борба класически стил в Москва. За посрещането на младия шампион, разказва Богомил Грозев:

Христо Маринов определено не беше сочен за фаворит на това световно. Кой е той и как стигна до спечелване на титлата "най-добър борец в света"?

23-годишният старозагорец определено е сензацията на това световно първенство. Той се бори в категория до 84 килограма, като на финала победи кубинеца Пабло Шорей. По пътя към финала, Христо имаше тежка схватка с олимпийския, световен и четирикратен европейски шампион Алексен Мишин, но и него победи.

Кой е Христо Маринов?

Започва спортната си кариера през 99-та година, като състезател на клуб "Пещерострой" в Стара Загора, след което преминава към ловешкия клуб "Славия-Литекс", преименуван в клуб "Ловеч". Личен треньор в момента му е Стоян Добрев.

Младият борец е сензацията на шампионата, защото той не е особено известен и у нас. Няма и толкова много отличия навън.

Има една европейска вице-шампионска титла за кйадети от Албена през 2004-та. Сериозен възход в спортната си кариера постига и през 2006 г., когато завършва на пето място на световното и европейското първенства за юноши. И така до вчера, когато печели най-голямото признание - Световен шампион.

Неговият първи треньор Петър Манев дойде в София специално да посрещне Христо на летището тази вечер. Световният шампион по борба Христо Маринов се прибира от Москва тази вечер в 22 часа.