Юз Алешковски е гост в студиото на "Тази сутрин". Повод за поканата е неговата книга, излязла вече на българския пазар "Предпоследен живот", третата книга на Алешковски, издадена за българския пазар.

В студиото са още неговият издател Георги Борисов и преводачът Владимир Бернер. Ето и някои биографични факти от живота на Алешковски:

Автор е на множество руски песни, сред които е прословутата "Тавариш Сталин, ты большой учен". Известен е и като най-големият сатирик на съвременна Русия.

30-40-те години прекарва в Съветска Русия. 4 години от живота му преминават в сибирските лагери. Живее в САЩ, Канектика.

"Тук съм за втори път. Толкова ми е приятно да съм в България. Имам неописуеми впечатления, особено от Родопите", разкрива възхищението си към страната ни той.

Алешковски рядко напуска САЩ, но любовта му към нашата природа, близостта на културите и духа между двете страни - България и Русия, го подтикват отново да посети страната ни.

Не пропуска да изкаже и своето възхищение към големия ни поет Георги Борисов, който популяризира руската литература България, издател е на сп. "Факел" и на различни книги.

Освен всичко останало, обаче, Алешковски изпитва и голям професионален интерес към страната ни, признава той.

Георги Борисов разкрива, че най-близкият приятел Йосиф Бродски е заявил, че след Гогол и Зошенко, той е най-големият руски сатирически талант, наричайки го феноменален автор с необикновено чувство за езика.

"Аз бих добавил, че той е с много прозорлив ум, често с доста пророчества в своето творчество", споделя още поетът.

"За мен главният критерий за сполука – житейска и творческа, е да почувстваш голямото вдъхновение", казва самият Алешковски.

"Убеден съм, че онази зараза, от която боледуваше нашият народ от 1917 г. до 1987 г., не е изветряла, не е напуснала организма на този огромен народ. Това се отразява на състоянието на неговата нравственост, на деловите му качества, на това, че липсва селекция сред политическите лидери", споделя големият творец.

Алешковски с усмивка цитира свой приятел, детски писател, който веднъж, преди години, в отговор на неговите песимистични настроения, казал:

"Ето виж, Съветската власт продължава, но дърветата цъфтят, птиците пеят, имаме си кучетата, котките, рибките, животът продължава."


Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo