В рубриката "Необикновените" в обектива на "Тази сутрин" попадна един от двамата единствени в света аерофотографи Джон Дибс.

Зад гърба си Джон има повече от 20 години опит и над 500 летателни апарата. Работил е за авиациите на Обединеното кралства, САЩ, Швеция, Йордания.

"Преди повече от 20 години работих в едно малко студио в Лондон, но много харесах самолетите и започнах да ги снимам. После се качих на самолет и започнах да правя снимки по време на полет. Така започна всичко. Това е нещо като сбъдната мечта", разказва Джон.

Джон Дибс е преминал всички медицински прегледи, на които се подлагат самите летци. Фотографът кара пилотите на сниманите самолети да правят трудни маневри, а той улавя движенията им.

"Самолетите са много малки и аз нося шлем и кислородна маска. Фотоапаратът тежи, а докато снимам, самолетите маневрират, така че е трудно до някъде", споделя още той.

Джон Дибс е първият цивилен гражданин в историята на авиацията ни, който се качи на български изстребител. Именно мечтата му да лети на "Миг 29" го довежда в България. По принцип, работата на Дибс е скъпоплатена. За българската армия обаче снимките са подарък.

"Идеята е снимките да се ползват за връзките с обществеността на авиациите по света. Ще бъдат публикувани в списания в Япония, Англия, Америка, Австралия...", казва още аерофотъграфът.

Да си аеро фотограф не е лесно. Не е лесно и да си пилот, когато на борда на самолета ти се е качил някой като Джон Дибс. Майор Робърт Чърчил от американската авиация лети с Дибс от 8 години. Ето какво споделя той:

"Да се движиш 5 или 6 хил. км /ч не е толкова трудно. Понякога Джон иска от нас да правим резки маневри, което е малко трудно, но все пак за това сме тренирани."

В Америка авиацията допуска да снимат самолетите й още от преди 20 години. У нас това се случва за пръв път, а подготовката отнема месеци.

"Знам, че съм първият цивилен, който се качва на български военен самолет. И за мен е чест, наистина", признава Дибс

"Радваме се, че успяхме да дойдем тук. Координацията ни костваше доста усилия. Благодарим на Генерал Симеонов и на генерал Попов, както и на хората от базата в граф Игнатиево", казва още майор Чърчил.

"Можете да спите спокойни, щом имате авиация като вашата", споделя с усмивка аеропилотът.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето