В рубриката на "Тази сутрин" "Вип хоби", в центъра на обектива попадна адвоката Георги Богданов, който е превърнал дома си в уникален музей на африканската фауна.

В репортажа са включени невероятни кадри от африканската савана, заснети от самия него.

На екзотичния континент го довежда ловната му страст. "Ловът е начин да опознаеш света. Светът в Африка е коренно различен от този, който сме свикнали да виждаме в нашите гори и планини. Реките в Африка са други, мирисът е друг", споделя Георги Богданов.

Той е адвокат от 15 години, а страстен ловец от 28 години. Преследвал е дивеч в Зимбабве, Юар, Боцвана, Намибия, Германия, Русия и Канада.

За първи път стъпва на черния континент пред 2003 г. Напрежението е голямо покрай подготовката и очакванията, признава страстният ловец.

Преди всяко пътуване Георги подробно се запознава с културата на местните хора, опитва се да разбере повече и за тяхната връзка с природата.

"Когато съм задавал въпроси на моите водачи в Африка защо например леопардът е толкова агресивен и те са ми давали един философско-религиозен и съвсем неочакван за мен отговор: "Сър, тези животни са създадени от боговете на черните хора. Вие никога не можете да ги разберете."

"В най-опасна ситуация, разказва Георги, съм бил при две нападения на биволи в непосредствена близост в Зимбабве. Тогава ранен бивол ни нападна от разстояние 10-12 метра, нямаше време за реакция, само видях как чернокожият тракер изчезна в храстите."

Противно на всеобщото схващане, ловът не е механично изтребване на животни, а е подчинен на строги закони и правила. Затова всеки самоуважаващ се ловец, за разлика от бракониерите спазва някои морално – етични норми.

"В Африка, разказва Георги, тези правила са законово закрепени и се съблюдават изключително строго. Забранен е строго ловът на женски животни, както и ловът след мръкване. Разрешава се сутрин след изгрева на слънцето. Това се прави, за да не се убиват по погрешка животни."

Затрогващата историята на една случка, завинаги го е отказала от лова на зебри.

"Раних една зебра, която побягна заедно с цялото стадо, но поради това, че беше тежко ранена, не можеше да бяга с тях. Тогава цялото стадо я заобиколи, първо, за да я предпази от изстрелите и второ, за да я бутат да бяга с тях".

Ловните си пътешествия Георги Богданов събира в наскоро издадена книга. В първите й редове той си спомня за една своя детска мечта – един ден баща му да го вземе със себе си на лов.

За да се насладите на репортажа и невероятните пейзажи от африканската савана, гледайте прикачения видео материал към текста.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето