Започна традиционният празник на черешата в Кюстендил. В рамките на три дни производители от региона представят уникални черешови произведения. Сред атракциите на събитието са черешовите сладка, сиропи и ракия.

Производители на череши представиха над 120 сорта от сладкия плод. Никой, обаче не се ангажира да каже кой е най-вкусен.

"Всички са вкусни. Аз съм от тоя край - не мога да кажа, коя е най-вкусна. Вече от всяка по-различно и по-вкусно нещо се приготвя. За бялата череша, жълта драганова, както се казва, е най - хубаво сладко".

Освен за консумация, черешата е също толкова подходяща и за украса. Макет на детска градина, например, е изцяло изработен от вкусния плод.

"С това плодче сме се опитали да покажем една детска градина как може да изглежда, защото детството е свят на мечтите", обясни Яница Илиева.

Да аранжираш с череши, обаче се оказва не лека работа.

"Трябва да наредиш черешите плътно, трябва да са подредени по цвят и за това е много трудно, но се справяме", каза Калина Темелкова.

И ако едни си хапват череши за удоволствие, то на други просто им се налага.

"Вкъщи имаме две череши и все някои трябва да ги изяде", признава Станимира Жежова.

Празникът на черешата ще продължи до събота, когато ще бъде избрана най-голямата череша.