Южните гръцки райони и европейската част на Турция бедстват, след като тази нощ над района се изсипаха проливни дъждове, придружени от силен вятър и гръмотевици. Стихията в Гърция отне живота на един човек, други двама са в неизвестност.

Най-тежко е положението в северната част на полуостров Атика и на островите около Атина. На остров Евбея обявиха бедствено положение заради наводненията.

Дъжд валя и в района на Истанбул. За разлика от последните валежи, на спътниковите снимки добре се вижда, че центърът на бурята вече се измества към азиатската част на Турция. Движението на корабите през Босфора е ограничено заради силните ветрове и гръмотевици.

Поройни дъждове и гръмотевични бури заливат от вчера по-голямата част на Гърция

Най-сериозно е положението на остров Евбея, където загина 40-годишен мъж. Той отивал снощи да поеме дежурството си в полицейското управление, където работил, но водите на придошлата река го повлекли.

Пак на остров Евбея се издирва и друг 66-годишен мъж, който е в неизвестност от вчера. Поради тежките наводнения на острова е обявено бедствено положение, много пътища са прекъснати, стотици хора чакат на покривите на къщите си спасителните хеликоптери.    Сериозно е и положението на остров Саламина, където се издирва 17-годишен пакистанец.

Валежите днес обхванаха крайбрежието на Босфора

В Саръйер и Килйос се изляха по 120 литра на квадратен метър, наводнена е магистралата в азиатската часа на Истанбул. В Измир, третият по големина град на Турция вали от снощи, 38 катастрофи са станали в града. В Текирдаа, Чанаккале, Бандърма, Авша има наводнения.
 
Засега няма съобщения за жертви, защото на много места са взети превантивни мерки, но обстановката остава рискова.  Междувременно, турското правителство обяви, че ще обезщети пострадалите от наводненията на 10 септември.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето