Рубриката на "Тази сутрин" "Необикновените" представи репортаж за момче, което колекционира... кукли Барби.

"Барби е символ на красотата, тя е повече от кукла, тя е институция", казва Станислав Валериев.

Първата си оригинална кукла Барби той получава като подарък, когато е в четвърти клас. До навършване на пълнолетие, има около 20-тина. След това обаче бързо развихря колекционерските си способности и днес притежава 293 кукли.

"Всъщност колекционирането на Барби не е състезание за това колко кукли ще имаш, защото за всеки колекционер различни кукли имат стойност. Аз харесвам малко по-фешън дизайнерски", споделя колекционерът.

Станислав Валериев работи като фризьор. Една голяма част от доходите си обаче, инвестира в хобито си.

"Лишил съм се от много неща, за да ги имам тези кукли. Когато моите приятели са ходили на дискотека, аз съм си купувал кукли. Когато моите приятели са ходили на кафе, аз съм си купувал кукли, когато те са си купували дрехи, аз съм си купувал кукли", признава Станислав. В колекцията си има кукли, чиято стойност се равнява на няколко стотин лева.

Днес в САЩ цената на първата кукла Барби е около 20 хил. долара. Станислав има репродукция на този уникат в дома си.

"Според някои хора това не е нещо особено, защото аз просто съм ди купувал кукли. Не съм създал нищо, не съм измислил нищо, просто имам кукли. Само че за мен самия това е много важно нещо, защото от малък съм имал желанието да го направят това нещо и се гордея с това, което съм постигнал", казва колекционерът.

Колекцията от Барби се радва на особен успех сред приятелките на Станислав, които се възхищават на красотата на куклите, но не е много популярна сред приятелите му.

"За това, че колекционирам кукли, имало е подмятания, забележки, но не е нещо сериозно, което би ме отказало. Спомням си, в осми клас бях на екскурзия в Париж и имах определена сума пари, с които трябваше да разполагам там, с която аз, естествено, си купих кукли.

За пред съучениците, с които бях там, казвах, че купувам подаръци за мои братовчедки, приятелки и т.н. Те само ми се караха, защо не си купиш нещо за теб", разказва с усмивка той.  

Опитваме се да разберем кое е любимото Барби на Станислав, но той се затруднява да посочи само една кукла. За него те са с особена стойност поради още една причина, на повечето от тях той е автор на прическите.

"За мен не е просто някаква фикс идея да имам кукли, аз не си играя с кукли, аз събирам кукли", каза още Станислав.

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo