Режисьорът Александър Морфов бе на гости на "Тази сутрин", за да разкаже какво предстои да гледаме през новия театрален сезон.

Манията по турските сериали той обясни с близкия манталитет на българите с този на южната ни съседка, но и с впечатлението, останало в него, от професионализма и добрата актьорска игра.

На въпроса стигна ли българинът до онзи момент, в който да търси бягство от действителността не само в сериалите, но и в театралната зала, Морфов отговори така:

"След като в последните години се върна доста публика в театрите, като чета във форумите, усещам, че хората са там не толкова от любопитство, отколкото от необходимостта да бъдат там и да гледат театър."

Хубавото е това, че все повече млади хора не могат да си представят живота без театър, подчерта Морфов.

"Ако можем да задържим това и да го задълбочим, би било страхотно, макар че държавата по всякакъв начин се стреми да ни разубеди да се занимаваме с театър", каза още той.

На въпроса задължително ли е един уникален и гениален творец да бъде и добър мениджър, Морфов отговори, че счита тази симбиоза за рядко съвместима, тъй като това са два различни начина на мислене.

"Аз имах предложение за ръководен пост", призна Морфов, "когато дойде правителството на Симеон."
Ако ми бяха предложили да съм министър на икономиката, сигурно щях да се съглася, но не и министър на културата", шегува се той.

"В момента насоката на фокуса е в Народния театър. Павел Васев е направил една много добра програма за този сезон и за следващия", сподели Морфов и разкри, че на 15 септември почти официално сезонът ще се открие със спектакъла на Марио Куркински "Сътресението", направен по повод 90-годишнината от рождението на Стайков.
 
Премиерите започват през октомври. Първоначално, както посочи Морфов, ще видим дългоочакваният проект на Явор Гърдев с "Едуард Олби", "Вишнева градина" на Коко Азарян, "Гълъба" на Деси Шпатова, след което Теди Москов ще направи "Сирано дьо Бержерак".  

Сашо Морфов разкри още интересният факт около шекспировата пиеса "Както ви харесва". Той и Теди Москов взаимно ще се редуват в режисурата на постановката.

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo