Българските власти намират за законно помилването на британския гражданин Майкъл Шийлдс, който беше осъден у нас на 15 години затвор за опит за убийство. Това се казва в позиция на Министерството на правосъдието, разпространена днес. Вчера британският правосъден министър Джак Стро съобщи за помилването на осъдения 22-годишен футболен запалянко. Той беше осъден за нападението над българския барман Мартин Георгиев на Златните пясъци през май 2005 г.

Според Министерството на правосъдието актът на помилване е по правилата на Европейската конвенция за трансфер на осъдените лица и британските власти са имали право да преценяват сами. Българските власти вече са получили документацията около казуса от британското правосъдие.

Шефовете в съдебната система също заявиха, че Великобритания има право да пусне Шийлдс. Главният прокурор Борис Велчев каза, че засега в българската прокуратура нямат данни за новите доказателства, които вадят Шийлдс от затвора.

"Не знам какви са тези нови доказателства, но ако те са налице и са достатъчни няма проблем да възобновим делото", каза Велчев.

Тази сутрин пред bTV aдвокатът на пострадалия българин подчерта, че Шийлдс не е оневинен, а е помилван, което е странно с оглед на присъдата си у нас.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето