Днес се навършват 100 години от освещаването на Софийската синагога. На церемонията за празника ще присъства президентът Георги Първанов, който е почетен председател на инициативния комитет по отбелязването на годишнината.

По този повод той ще се срещне днес с представители на световни еврейски организации, гости на тържествата, сред които са президентът и генералният секретар на Европейския еврейски комитет, председателят на генералната асамблея на Евроазиатския еврейски конгрес и директорът на организацията "Американ Джойнт" за Европа и Латинска Америка.

Първанов ще се срещне и с председателя на Организацията на евреите от България в Израел, бивши и настоящия посланици на Израел у нас и представители на организацията на евреите в България "Шалом".  Той ще участва и в разширена среща с голям брой представители на еврейски организации от Русия, Франция, Белгия, САЩ, Израел, Гърция, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Турция.

Симеон Сакскобургготски и съпругата му доня Маргарита също ще бъдат сред официалните гости на честванията по повод на 100-годишнината от освещаването на Синагогата в София, която е била е открита на 9 септември 1909 г. от Цар Фердинанд и Царица Елеонора.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето