Приключи събарянето на незаконния хотел "Рамона" край Варна. Близо два месеца след срутването на сградата строителните отпадъци все още стоят там. Кой трябва да ги премахне и ще бъде ли разчистен теренът преди летния сезон?

Хотелът беше в основата на свлачището в местността Трифон Зарезан, активирало се още през 2005 година.

Събарянето започна на Никулден, а сега отломките ограничават достъпа до плажа. Разчистването на терена обаче се оказва проблем.

Строителните отпадъци са проблем на общината. Ние трябва да го съборим, а общината трябва да разчисти площадката, смята Галин Баев, директор на РДНСК-Варна.

Зад хотела по ската има пукнатини, които говорят, че свлачището продължава да действа. Махайки строителните отпадъци, това означава, че ние олекотяваме свлачището и има опасност то да тръгне, смята Олег Колев,гл.експерт"Свлачища и укрепителна дейност",Община Варна.

Строителните инспектори са преценили, че фундамента на сградата трябва да остане, за да не тръгне земната маса. А за да бъдат изнесени строителните отпадъци, трябва свлачището да бъде укрепено или да се стабилизира брега.

Тогава вече с правенето на едното или другото ще се изнесат строителните материали. По някакъв начин ще се направи технологичен път и ще бъдат изнесени, но в настоящия момент е желателно да останат там, смята още Олег Колев.

Укрепването на свлачището трябва да започне през април и да приключи до края на годината. А строителните отпадъци ще останат тук през целия летен сезон.