1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Дефицитът в бюджета намалял пет пъти за месец

БГ Бизнес
 

Агенцията за финансово разузнаване се връща в Министерството на финансите

Повече от година и половина Бюрото за разследване на финансови измами у нас не е работило. Според министъра на финансите, докато звеното е било към ДАНС, то не е било ефективно. Симеон Дянков и екипът му се похвалиха, че само за месец са намалили текущия дефицит над пет пъти. От днес Агенцията за финансово разузнаване се връща в Министерството на финансите.

"След излизането от МФ тази дирекция не е можела да отиде в банките, да поиска сметки на даден обект и да види какво се е случвало по тях. Такъв опит е имало в една банка, но съвсем резонно е отказала и казала: съдете ни, ако искате, и всъщност е спечелила делото", каза министър Дянков.

Вицепремиерът съобщи, че предупреждението, че звеното не функционира е дошло още в началото на годината от МВФ, СБ и ЕК. Според Дянков по-големият проблем е, че бившата вече агенция и настояща дирекция към финансовото министерство е била изключена от международните агенции за обмен на информация.

"Един вид не е позволявало обмяна на информация. Защото голяма част от информацията за тези схеми, както знаете не идва от Смолян до Хасково или обратно, а от други държави към България", обясни Дянков.

От финансовото министерство днес се похвалиха, че бюджетният дефицит през август е пет пъти по-малък, отколкото през юли - месечния дефицит за месец август е 105 милиона, а за юли - около 565 милиона лева.

Заместник-министър Горанов уточни, че от началото на годината досега все още разходите надвишават приходите с 490 милиона лева.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии