България почита днес паметта на 15-те загинали българи във водите на Охридското езеро. Роднините на  загиналите пристигнаха в Скопие за разпознаването на телата. По-късно тази вечер останките на туристите ще бъдат транспортирани у нас.
 
Разпознаването на телата на загиналите все още продължава. Процедурата е мъчителна. Всеки един от близките има право да поседи малко при човека, който е изгубил. И технически процедурата е дълга, докато се попълнят документите, за да могат телата да се върнат за България. Съболезнователна книга в българското посолство събра съпричастните към трагедията.

Разследването на инцидента вече тече. По искане на българските следователи е направен повторен оглед, подводен, на потъналия кораб, който все още е под водата. Нашите следователи са изискали отново да бъде заснет корабът. Най-важното което е трябвало да бъде заснето е скъсаното въже. От огледа е станало ясно, че е скъсано лявото въже, свързано с управлението на плавателния съд. Поради технически причини изваждането на Илинден засега е невъзможно. Хърватските експерти, извикани от македонската страна, търсят фирма, която ще осъществи операцията.

От днес в Македония е заместник-главният прокурор Камен Ситнилски. Той и екипът български следователи ще останат в страната до изваждането на кораба Илинден от водите на Охридското езеро.

Заупокойна молитва в памет на загиналите в Охридското езеро

отслужва Ловчанския митрополит Гавраил в църква "Успение Богородично" в Пирдоп. Репортерът Богомил Грозев съобщи, че мощите пътуват от Троян. На заупокойна молитва в памет на загиналите присъстват областният управител, депутати и кметове от региона.

Церемонията днес трябваше да е празнична по случай 190-годишнината на църквата "Успение Богородично". Злощастният инцидент и обявеният национален траур обаче я превърнаха в траурна. Бяха отменени всички тържества и церемонии по повод празника на църквата.

В църквата са се събрали хиляди православни християни, които са дошли да почетат паметта на своите сънародници и да се поклонят пред мощите Света Мария Магдалена. 

В трагичния инцидент загинаха четирима жители на Пирдоп. Два пъти повече жертви даде най-малката община в България Антон, която се намира на няколко километра от там. Тя обяви 8-дневен траур, колкото е и броят на загиналите от този град.

Светите мощи на Мария Магдалена ще останат в Пирдоп до утре следобед, когато ще отпътуват за Етрополе.

Всеки в Антон е загубил роднина или приятел

Местните хора в Антон споделят, че всеки е загубил роднина или приятел. Въпреки скръбта си, жителите на село Антон споделят, че два дни след инцидента с кораба "Илинден" имат повече въпроси, отколкото отговори.

След като четири души от загинаха във водите на Охридското езеро, едно от улиците в село Антон на практика е наполовина пуста. Заради тежкия шок, техните близки и съседи започват да осъзнават мащабите на случилото се едва няколко дни по-късно.

"Докато не се качих на кораба, аз моята съпруга не я виждах. Тогава вече почнах да я търся с поглед и я видях в далечината на другия край се хванала за една дъска и тогава почнах да й викам: Бабо, дръж се!!...Това беше!", сподели оцелелият Цветан Нинов.

"Всичко идва от нашата беднотия. Задавам си въпроса: Имаме ли парите, за да отидем на по-големи екстри? Нима на мен ми се не ходи? Хората, които загинаха са едни хора, които целия си съзнателен живот само работеха. Те за първи път отидоха да видят нещо по-различно от Антон. И какво намериха? Смъртта си! За съжаление", каза жителят на община Антон Мария Капенелова.

Има ли корабът "Илинден" сертификат от "Лойдс"?

По повод информациите, че потъналият кораб "Илинден" е бил сертифициран от "Лойдс", от пресслужбата британския финансов гигант заявиха пред bTV, че те не издават сертификати за техническо състояние на кораби. В момента, в централата на компанията в Лондон тече проверка, която да установи дали наистина плавателният съд има застраховка в "Лойдс" или някои от стотиците партньорски фирми на организацията.

Глобяват превозвачи, завели туристите в Македония

Превозваческата фирма "Берти 13" е извършила превоза на българските туристи до Охрид, съобщи директорът на "Автомобилна администрация" Любомир Христов. Фирмата не е имала лиценз за международен превоз на пътници. Пътуването обаче е било възложено от физическо лице - Боряна Георгиева.

Георгиева е съпруга на собственика на транспортната фирма "Клюнчев", чието име първо се появи в публичното пространство след инцидента.

Оказва се, че другата замесена фирма - "Солак Тур", е преотстъпила на "Берти 13" както свой автобус, за да извърши превоза, така и лиценза си. И двете фирми ще бъдат глобени.


Изписаха от ВМА още един от пострадалите в Охрид

Днес още един от пострадалите в Охрид, които бяха настанени във Военномедицинска академия, е изписан. 63-годишният мъж от село Антон бе приет с охлузни рани и натъртвания по гърба. Засега в здравното заведение остава жена, която постъпи с аспирационна пневмония. Нейното състояние също се подобрява и вероятно до дни  ще бъде изписана.        


Отмениха фестивалът "Пирин фолк" заради трагедията

Фестивалът за авторска македонска песен в Сандански "Пирин Фолк" 2009 е изцяло отменен. Това съобщи зам.-кметът на Сандански Мария Чинкова за Агенция "Фокус". Тя уточни, че събитието не е изместено за друга дата, а е изцяло отменено заради трагедията с потъналия кораб в Охридското езеро, където загинаха 15 български граждани.
 
 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето