Председателят на сръбския парламент Наташа Мичич насрочи днес заседание на сръбската Скупщина, на което ще бъде обсъден проектът на конституционната харта на бъдещата държавна общност Сърбия и Черна гора. За провеждането на това заседание настояха 86 депутати от групата ДОС-Реформа на Сърбия.

За гласуването на хартата ще бъде необходимо присътвието на всички 250 сръбски депутати, а за приемането й - 126 гласа или 50 на сто плюс един от общия брой депутати. Демократическата партия на Сърбия на югославския президент Воислав Кощуница е поискала от Конституционния съд на Сърбия да анулира член от Закона за избор на президент на републиката, който обявява за провалили се избори, в които не участват 50 на сто от избирателите. В декларация партията посочва, че е задвижила процедура за анулирането на пълномощията на председателя на парламента за насрочването на нови избори.

Насрочването на президентски избори в Сърбия ще зависи от това дали и кога ще бъде приета новата конституция на Сърбия, заяви пред радио Б-92 председателката на сръбския парламент и изпълняващата длъжността президент на Сърбия Наташа Мичич.