1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Банки си прибират дължимото чрез нестандартни методи

БГ Бизнес
 

Хората били заплашвани, че, ако не се издължат, ще им бъдат изпратени мутри

Затруднени хора теглили кредити се оплакват, че банките, за да си съберат парите използват частни агенции. Как работят тези агенции - вижте разказът на потърпевшите.

По случая Националната асоциация на българския бизнес е сезирала главния прокурор.

Преди две години Атанас Николов тегли ипотечен кредит. Заради кризата отскоро е затруднен да внася пълните си вноски и погасява месечните си задължения частично. Преди 20-тина дни от банката му се обаждат по телефона.

"И ме заплашиха, че ако не внеса сумата, която трябва да получат за месеца, да ме очакват мутри пред вратата, на което аз бях достатъчно учуден и попитах госпожата, която се обади за какви мутри говорим и тя каза, че това е фирма, с която са сключили договор за събиране на средства", разказа Атанас Николов.

Човекът записал следващия телефонен разговор:

 - Само не искам повече да чувам думи за мутри, както предния път споменахте.
- Ама, то е неизбежно, разбирате ли?
- Кое е неизбежно, мутрите, така ли?
- Да, точно така.
- А, мутрите са неизбежни?
- Да, ако продължавате с този дух на плащане, няма как да станат нещата. Да, ще ви се предадат кредитите на агенция.
- Ама агенцията се предполага, че не са мутри?
- Ами, не, точно мутри са.

През последните два месеца в Националната асоциация на българския бизнес почти всеки ден получават сигнали от „предупреждавани" длъжници.

"С един два черни джипа обикалят около техните домове, слизат две-три яки момчета и се срещат с хората и най-любезно им обясняват да си платят вноските. И това е много тревожно, защото тук става дума за въздействие върху психиката на хората", заяви Светлозар Николов, председател на Националната асоциация на българския бизнес.

Според Асоциацията, банките и лизинговите компании ползват услугите на охранителни фирми и фирми за събиране на вземания. Атанас Николов не е информиран официално, че вземането му е прехвърлено на компания, както изисква Законът за задълженията и договорите, но "случайно" получава и-мейл.

"Мейлът съдържа презентация на фирма, която се занимава с вземания на банки главно", обясни Атанас Николов.

"Изрично законът изисква съгласието и на съответния кредитополучател, няма как да прехвърлиш вземане без негово съгласие, въпреки че по договора, който подписваме с банката, те са написали, че могат по всяко време без да уведомят своя клиент, да прехвърлят вземанията", отбеляза Светлозар Николов.

Според Гражданския-процесуален кодекс, вземания могат да събират единствено съдебни изпълнители, и то въз основа на съдебни актове.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии