За Австрия и Холандия е отпътувала нова група бездомни животни от София, съобщават от неправителствената организация Animal Rescue Sofia. Те са осиновени от софийските приюти, въпреки че много от тях са без крак или слепи, със сърдечни проблеми или други заболявания. Практиката на организацията е да транспортира животните до приют или приемно семейство, където ги очакват, а след това микробусът да се върне, натоварен с храна и полезни предмети.  

Неправителствената организация поддържа общинския приют в Долни Богров. Природозащитниците се грижат и за изхранването кучетата в приюта в Сеславци. За да бъде приютът в Богров наистина европейски и за да има храна за Сеславци, организацията продължава да събира дарения и да търси доброволци.

На бъдещите осиновители от Animal Rescue Sofia припомнят, че животните отиват при новите си стопани кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени и с европейски паспорт. В приютите може да намерите не по-малко красиви и добри животни от тези в зоомагазините, казват от организацията. При това те са далеч по-издръжливи на болести.

Animal Rescue Sofia е регистрирана през 2009 г. неправителствена организация, която обединява усилията на професионалисти и доброволци - предимно млади хора. Целта им е хуманното и ефективно изпълнение на кастрационните програми в страната, както и подобряване на условията в общинските приюти из цяла България. Работи се за промяна на нагласите и по-добра информираност на обществеността за законните и хуманни методи за решаване на проблема с бездомните кучета.

Освен основния персонал, състоящ се от двама лекари, двама ветеринарни техници и двама гледачи, в приюта в Горни Богров има екип от доброволци, които работят безвъзмездно по график. Те не само се грижат за животните в приюта, но често им се налага да помагат на кучета в беда - пострадали или застрашени от насилие. Всички средства на организацията идват от доброволни
дарения.