Нова схема за измама на граждани разкри полицията в Пловдив. Близо 100 души са били излъгани по интернет да платят определена сума, срещу която фирма им е обещала евтино саниране на жилищата. Полицията е арестувала един от измамниците.

Излъганите пловдивчани били подмамени от реклама в интернет. В нея сдружение "За по-добра България" обещавало да санира жилищата им на изключително изгодна цена. В сайта подробно се разяснява как да спестиш от парите си.

"Колкото повече съседи набереш, толкова по-евтино ще ти излезе. Хората превеждат парите, но срещу това не получават нищо", обяснява Валери Баненкин - зам.-директор на ОДП Пловдив.

Част от хората се подлъгали и превели по 50 лева на сметката на фирмата.

"Свързвали се по интернет, явно и са разговаряли, защото са били доста убедителни. Българинът все още е наивен, явно".
 
Десетки други пловдивчани също изгоряха, след като наеха фалшиви фирми да оправят фасадата на домовете им. Собственичката на боксониера наела фирма за ремонт случайно. След нейно оплакване за некачествена работа, майсторът изгонил четири групи работници.

"Той ми призна, че няма хора, набира случайни алпинисти, пазари ги, а те казват "той не ни плаща" и затова работа е некачествена", обяснява Николина Темнилова.

Така санирането на жилището продължило не 15 дни ,а близо три месеца и струвало с близо 400 лева повече. Проверка на жената в строителната камара показала, че фирмата е фантом.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето