Расте броят на руските деца, които са болни от свински грип след почивка в Приморско. Това съобщиха за bTV  санитарните власти в руския град Владимир.

Заразените са се върнали от оздравителен лагер за деца на руски милиционери на Черно море през август. Подробностите от Константин Караджов и кореспондентите ни в Бургас.

Централните руски медии съобщават, че главният санитарен лекар на Русия е спрял от първия учебен ден всички 7500 деца, които скоро са били на почивка зад граница.

Заразените в България деца са били настанени в хотел за организирани ученически групи близо до Международния младежки център в Приморско. На шест смени са почивали 1300 деца. Заразата е тръгнала в последните две групи. С първата са се върнали 15 болни, а с втората преди пет дни в Русия са пристигнали още 26. В град Владимир от 23 деца 12 са се оказали с вируса.

"На почивката бяха деца на сътрудници на МВР и сираци на милиционери от цяла Русия. Само в смяната с нашите хлапета са били 217 деца. Две седмици по-рано - на 13 август, се е върнала предишната група. Децата от Нижний Новгород са били със симптоми на грип. Направили са им тестове и е излязло, че 8 са заразени.

Децата като се върнаха, вече бяхме предупредени. И направо от летището с автобус ги закарахме в три болници. Веднага им направиха лабораторни изследвания и при 12 деца се потвърди вирусът на грипа Х1Н1", съобщи Олга Успенска.

Децата карат болестта леко и утре всички с изключение на три ще бъдат изписани. За здравето им в групата се е грижел руски лекар.

„Още в лагера те са имали грипоподобно състояние и самите деца разказват, че там вече са ги лекували. Давали са им антивирусни лекарства. Изглежда само не са им поставили диагноза”, допълни Успенска.

Русначетата са си заминали миналия четвъртък. Чак вчера обаче санитарната инспекция в Бургас е установила кой е хотелът и е проверила случая.

"Няма как да са се заразили тук, след като в цяла Бургаска област няма случаи на свински грип", каза д-р Даниела Георгиева.

Организиратор на почивката е центърът за социални програми на руското вътрешно министерство. От там нямаха коментар, тъй като цялото ръководство в момента било отпуска. И според руските, и според българските санитарни власти, когато е минала повече от седмица, вече е трудно да се открие източникът на заразата.

В България от първия случай на свински грип, който беше регистриран в края на май, до момента са доказани 66 случая на новия заразен щам. Досега няма случай на починал от болестта.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето