Министерството на регионалното развитие и благоустройството спря работите по укрепването и ликвидирането на свлачището в Оряхово. То се активизира в края на 2005 г.

През следващата година предизвика разрушаването на над 40 къщи. Сред тях и къщата на композитора Дико Илиев.

Репортаж на Юксел Кадриев и Михаил Кръстев.

Екипът ни показа как изглеждаше къщата на композитора през 2005 г., както и състоянието й  днес. Обаче, след като два пъти е вдигана и в резултат на силни свлачищни процеси се е разрушавала, местната управа решава да премести музея на друго място.

"Решихме, че това може да стане в центъра на града, в една къща от началото на миналия век, която има и своя архитектура, и дух и заслужава да бъде музей на творчеството на големия композитор", заяви Петя Русинова, секретар на община Оряхово.

В момента текат довършителните работи на къщата. А когато музеят бъде готов, там ще може да бъде видян и тромпетът на композитора, както и различни снимки, уловили паметни моменти от живота на Дико Илиев. Като тази например, уловила случайна среща с баща му на фронта на Балканската война, когато и двамата са били в различни гарнизони. "Най-богатият обяд", дописва по-късно композиторът.

В къщата-музей на Дико Илиев почитателите на музиката могат да видят неговия личен тефтер, в който освен ноти, може да си види и рецепта за един от любимите сладкиши на композитора.

Дико Илиев твори в град Оряхово повече от 40 години.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето