Компания, която осигурява развлекателните дейности в почивните станции на военните, се оплака, че договорът й с Министерството на отбраната е прекратен преждевременно. Преди дни стана ясно, че един от сигналите, подадени в прокуратурата от новия министър, е именно за този договор.

Договорът за забавно-развлекателни програми в девет почивни бази на министерството за това лято е на стойност над 500 хиляди лева. Прокуратурата проверява дали не е нарушен Законът за обществените поръчки и дали поръчката не е била за сума десет пъти по-малка. Представителите на фирмата уверяват, че всичко е било честно и недоумяват защо договорът е прекратен предсрочно.

Агенция Социални дейности към министерството изпратила писмото за прекратяването на договора. От ведомството обясниха за bTV, че основанието е правителственото постановление за намаляване на разходите във всички министерства. Предложенията на фирмата за разговор за уреждане на просрочените плащания били посрещнати с мълчалив отказ.

"Трябва да ни изплатят това, което имаме до този момент, защото ние от тях преводи нямаме от юли месец", обясни Мариан Пецев, съдружник във фирмата.

Въпреки че фирмата е изпълнила ангажиментите си, е получила едва една пета от заплащането. Затова и аниматорите са без заплати от два месеца. Следващият шок за тях дошъл на 30 август, когато управителите на почивните станции почти ги изгонили.

Фирмата ще си иска дължимите пари, вероятно и компенсации за пропуснати ползи. От министерството пък очакват проверката на прокуратурата да приключи. Засега не е ясно какво ще стане с дължимите около 400 хиляди лева, още повече че 80% от тях вече са фактурирани.


Бившият министър на отбраната Николай Цонев коментира пред bTV, че аниматорите във военно-почивните домове са стандарт, въведен във всички социални структури в армиите от НАТО, и че договорът с фирмата за анимация е сключен след обществена поръчка. Цонев коментира и другите договори на военното министерство, с които прокуратурата се занимава – за поточната линия за производство на леки конструкции на стойност 13 милиона лева.

"Няма нарушения. След като е проведена обществена поръчка са спазени всички изисквания по това нещо по отношение целесъобразността на машината. Имаше докладна от Генералния щаб по спецификация със съгласие от коя програма да бъдат взети парите още повече, че  това е една модерна технология на фирма, продала 200 такива машини на въоръжените сили на САЩ и в 83 държави - нашите съседки от НАТО също имат такива машини", каза Цонев.

Цонев каза, че сделката за машините е подписана от директора на „Политика по въоръженията”, а договора по спортните имоти е между бившия министър като председател на Националната асоциация и министър Свинаров. На договора за анимацията стои договорът на директора на агенцията.  

Цонев не е викан в прокуратурата и не помни за какво са трите подновените разследвания от дейността му като директор "Управление на доставките".

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето