Само преди дни бяха публикувани доскоро секретните стенограми на българското правителство, от които става ясно, че около изборите кабинетът "Станишев" е знаел, че бюджетът вече е на червено, но въпреки всичко е решил да отпусне доста средства за харчене. СДС твърди, че през последните 10 дни от управлението на това правителство са били отпуснати 621 милиона лева.

Темата за хляба и водата е провокирана от изказване на бившия министър на държавната администрация от НДСВ Николай Василев.
 
"През последните години не може да се каже, че България е била (преди кризата) в лошо икономическо състояние. България е една от държавите и в Европейския съюз, и в света, с най-големи бюджетни излишъци през последните 4-5 и повече години като процент от БВП, има една от най-силните валути в света, тъй като сме вързани към еврото, и има един от най-ниските дългове като публичен дълг, като процент от брутния вътрешен продукт, пак в Европа и в света", каза в студиото на bTV бившият министър на държавната администрация Николай Василев.

Ние сме държава преди кризата в доста добро финансово състояние

Според Василев НДСВ има известна положителна роля за това. По думите му икономисти и министри на НДСВ са предупредили, че бюджетните приходи за 2008 г. били изненадващо високи, но заради икономическата буря, която се задава по-разумното икономическо поведение е излишъкът да не бъде харчен лекомислено и прибързано, а по-скоро да бъде спестен за черни дни.

"Министрите от НДСВ имахме многократно за последните 6-9 месеца алтернативно, различно виждане от другите министри в кабинета", каза Василев. По думите му има много примери за последните 9 месеца на кабинета, когато министрите от НДСВ са били против харчене на различни средства.

"През септември, октомври, ноември многократно бях казвал, че по-добре е 1 - 2 милиарда от излишъка, които бяха извънредни, да не бъдат харчени изобщо, а да бъдат спестени за по-трудни времена. След това, когато Европа спря пари по САПАРД, по ФАР, става дума за много пари, тогава моята позиция винаги беше държавата да не ги плаща от своя бюджет. Щом Европа ги е спряла, значи имаме проблем и по-добре е например да се откажем от ФАР-овските проекти изобщо", каза ексминистърът и припомни, че Министерство на администрацията се отказа от всички свои ФАР-овски проекти, за да спести парите в бюджета.

Всички други си настояваха и си взеха парите от бюджета

Относно твърдения на запознати експерти, че около половин милиард са били парите, които са били изхарчени екстремно в последните дни на правителството, Василев каза:

Бюджетът към деня на изборите не е бил на червено

Нямало е дефицит все още. Друг е въпросът, че според нас просто трябваше да има още по-голям излишък, ако бяхме по-спестовни. Просто държавата трябваше да харчи по-малко с оглед на това, че втората половина на годината ще бъде още по-лоша”, каза Василев.

Знаеше се, че тази година ще има много голям проблем с приходите

Затова министрите на НДСВ не само на това заседание от тази стенограма, която сте видял, но и на други заседания в много по-големи мащаби ние сме били категорично против според нас не толкова приоритетни харчове, каза Василев.

Кой натискаше да се дават пари?

Очевидно, не НДСВ. Дори в този случай, ако видите, става дума за 26 милиона, които ще получи министерство на НДСВ, тоест на образованието и науката, и аз бях против, тъй като винаги съм бил против.

"Действително предишните два кабинета осигуриха добра икономическа ситуация и много излишъци през годините. Просто трябваше в последните 9 месеца да бъдем още по-спестовни, отколкото бяхме. Това е моето лично мнение", каза бившият министър.

Защо се харчеше тогава с такива темпове точно през последните месеци?

Обяснението е съвсем просто и нищо изненадващо няма в него. То е в две насоки. Първо, не могат да се обвиняват социалистите за това, което са, защото по света по принцип социалистите искат да харчат повече, отколкото другите. НДСВ не сме социалисти и искаме да харчим по-малко. И ние вярваме в думите на Маргарет Тачър, която казва, че не е щедрост да се раздават чужди пари. Тоест според нас по-добре е парите да се спестяват и да се вземат по-малко данъци от населението, а според социалистите е точно обратното”, обясни Василев.

Фискалният резерв по дефиниция са бели пари за черни дни. Според нас, икономистите от НДСВ, белите пари можеха да бъдат повече, тъй като идват черни дни. Просто според нас фискалният резерв можеше да бъде с 1-2
милиарда повече, ако през последните 9 месеца на управлението бяхме малко по-спестовни, посочи Василев.

Защо НДСВ не се противопостави?

Ще припомня, че НДСВ нямаше нито един икономически ресор през миналия мандат, това е важно, това не са нашите министерства. И второ, благодарение на нашето противопоставяне през цялото време, държавата реализира, тук ще ви кажа една много сериозна цифра, която икономистите ще оценят, за четирите години сумата на всички излишъци като процент от БВП е около плюс 13 процента. Не зная колко държави в света, изключвайки петролните шейхове, имат такъв излишък”, каза ексминистърът.

ГЕРБ от своята гледна точка са прави


Според мен от своята гледна точка са прави. Това бих казал и аз, ако съм участвал в момента. Можеше да имаме по-висок резерв. До 30 юни, след това бяха изборите, а след това имаше много слаби приходи, а НДСВ винаги бяхме против допълнителни разходи през юли”, каза Василев. По думите му правителството е можело да спести 1-2 милиарда лева повече.

В края на юли се оказа, че бюджетът е на червено

Това се разбра през август. Това се случи след изборите, каза Василев.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето