Там полският премиер Доналд Туск посрещна европейски държавници, които отбелязаха заедно 70-ата годишнина от началото на Втората световна война и подчертаха колко е важно да помним най-кървавия конфликт през двайсти век. "Европейските лидери поздравяват Борисов, Берлускони идва у нас" е заглавието на "Новинар".  "Борисов договори да ни пуснат европарите" са заглавията на "Телеграф" и "Експрес". "След среща на четири очи Борисов-Путин: Казваме на Москва за енергийните проекти до края на годината", пише "Монитор". Церемонията в Гданск получи енергиен привкус,
коментира "Дневник".

***
Не трябва да занимаваме ЕС единствено с България, казва в интервю за в. "Пари" външният министър Румяна Желева. Изоставаме от графика за влизане в Шенгенското пространство, отбелязва тя.

***
"Наши хирурзи в Афганистан върнаха рейнджър от оня свят", съобщава под глава "Стандарт". Д-р Иван Шопов и д-р Георги Кесов спасили американски войник с 97 процента изгаряния. Боецът в момента се възстановява в специализирана клиника в САЩ.

71 на сто от българите очакват управлението на Бойко Борисов да намали корупцията и злоупотребите с държавни пари, сочи национално представително проучване на "Медиана", поръчано от "Труд". 73 на сто очакват да се справи с престъпността, 70 на сто - да подобри образа на България пред света, 52 на сто очакват то да се справи с кризата и още толкова да намали безработицата. Според проучването, ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 46 на сто от българите, за БСП - 12 на сто, за "Атака" - 5 на сто, за ДПС - 4 на сто, за Синята коалиция и за РЗС - по 3.4 на сто.

***
ГЕРБ дава заден ход за горите, пише под глава "Труд". ГЕРБ смени тона за заменките, отбелязва и "Дневник". На първото работно заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори стана ясно, че тоталната забрана за промени на предназначението на заменените гори с цел строителство за частни лица ще важи до приемането на нов закон, посочват изданията. Бъдещият закон ще допуска да се строи, но при определени условия. Поправката на горския закон се внася от шефката на комисията Десислава Танева, заместника й Емил Димитров и Атанас Камбитов - депутати от ГЕРБ. "Труд" припомня, че министърът на земеделието Мирослав Найденов многократно заявява, че заменките, направени от бившия шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, ще си останат частни бутикови горички покрай морето и в планинските курорти, защото самата замяна на държавни с частни гори не е страшна - престъпление е промяната на предназначението на заменените терени и изключването им от горския фонд, което ги превръща в строителни площадки. В ГЕРБ предпочетоха инвеститорите пред горите, коментира под глава "Сега".

***
Еврофинансиране за 163 млн. лв. по одобрени проекти на 19 общини замрази временно строителният министър Росен Плевнелиев, пише "Труд". Проектите трябвало да се финансират по Оперативна програма "Регионално развитие", като 85 на сто от сумата е безвъзмездна помощ от ЕС, отбелязва изданието. Анализът на проектните предложения установил, че формираните в тях цени от
края на м. г. са завишени, поясниха днес от пресцентъра на
министерството.

***
От 4 години Ахмед Доган е работил 15 дни на своето основно работно място - българският парламент, пише под глава "24 часа". Лидерът на ДПС е рекордьор по отсъствия за целия мандат на 40-ото народно събрание. То се е събирало общо 558 пъти, а Доган отсъствал 543 пъти. За тях той е глобен с 43 743 лв. Той води класацията и по неизвинени за първия месец от работата на новия
парламент, пише изданието.

90 души са съкратени от щата на администрацията на парламента - от всичките 585 служители са останали 495, което е 15 процента съкращение на щата. Това пишат "Новинар" и "Монитор", като цитират председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В нейния кабинет от 6 души  остават 4, а всеки зам.-председател на парламента ще има един сътрудник, а не двама, както беше в предишното НС. За 3.5 млн. лв. пътували бившите депутати, обявява "24
часа".

***
Партия "Атака" ще внесе искане до министъра на транспорта Александър Цветков да бъдат извадени всички далавери в този сектор, пише вестник "Атака" под глава. Повод за това са скандалните разкрития за милиони, изхарчени от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, посочва изданието.

***
Под заглавие "Кметове зад тъмни стъкла" "Труд" посочва, че черни лимузини и джипове, някои от тях със запомнящи се номера, возят родните градоначалници, а от отънелите бюджети на общините са вадени десетки хиляди левове за луксозни возила. Преди дни стана ясно, че кметът на Царево Петко Арнаудов дори теглил общински кредит, за да купи служебно "Ауди Куатро" за 80 000 лв., припомня изданието. Сред упоменатите возила е служебният автомобил на кмета на Пазарджик Тодор Попов - чисто нов "Крайслер", модел 300 3.3 CRD, който струва 32 976 евро с ДДС, купена в края на май т.г. на лизинг. С уникален "Лексус" с шест светлини във фаровете вместо стандартните четири се возеше през 2007 г. бившият кмет на София, сега премиер Бойко Борисов - тогава от общината обясниха, че колата е собственост на негов приятел, който му я е предоставил за ползване временно, припомня изданието.

***
Болниците към Медицинския университет - София, минават под ръководството на Александровска, а след това новата структура ще се обедини с Военномедицинската академия, пише "24 часа". Идеята е събиране на научната и преподавателската част като катедри и учебен отдел, обяснил шефът на ВМА ген. Стоян Тонев. Същото щяло да стане и в Плевен, Варна и Пловдив, където има военни болници и медицински университети.

***
Променяме програмите по всички предмети е озаглавено интервюто в "Монитор" с министъра на просветата Йорданка Фандъкова. Ще се въведе постоянна квалификация на учителите, отбелязва тя. "Учебниците в Интернет" е озаглавено интервюто с нея в "Стандарт".

***
Бомба, заложена в гаража на бившия висаджия Явор Мандраджиев, погуби неговата 29-годишна съпруга Снежана и 5-годишния син Александър, съобщават изданията. В местната болница с опасност за живота е и по-малкото момченце - двегодишният Кристиян. Бомба разкъса майка и дете, пише "Монитор" под глава. "Терор! Мафията уби майка и дете" е заглавието на "Труд". Мафията уби майка с дете, пише "Телеграф" под глава. "Атентат за разложка мутра, въртяла дрога и имоти", отбелязва още изданието. "Вендета в Разлог" пише под глава "Земя".

Законът сега подминава преялите държавници, казва в интервю за "Труд" проф. Стоян Кушлев, шеф на Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност. Мисля, че забогателите бандити имат враг в лицето на премиера Борисов, отбелязва той.

С 2 процента ще се свие българската икономика заради кризата, а делът на инвестициите в брутния вътрешен продукт ще падне с 30 на сто. Потреблението на домакинствата ще се свие с 4,2 на сто да края на тази година. Това е записано в Средносрочната фискална прогноза за 2010 - 2013 година, цитирана от "24 часа". Излизаме от кризата след две години, обобщава "Монитор". Властта очаква 5 процента ръст на БВП и 2,7 процента инфлация в края на мандата, пише "Класа" под глава. Всички изчисления са направени при непроменено съотношение лев-долар за целия период - 1,40 лв. Възстановяването на икономиката щяло да започне през 2011 година, като негов двигател ще е износът, прогнозират експертите на финансовия министър Симеон Дянков. Брутният вътрешен продукт ще започне да расте- през 2011, 2012 и 2013 години съответно с 3,8, 4,8 и 5 на сто.

***
Летните приходи в туризма намаляха с 12 до 30 процента, информира "Дневник" от първа страница. Повечето представители на сектора признават, че сезонът е бил много напрегнат, туризмът регистрира загуби, а очакванията са, че следващата година няма да бъде по-лека от тази, посочва изданието.

***
Плевен и Стара Загора водят по срив на цените на имотите, отбелязва "Труд". От големите градове Бургас е най-преситен на жилища.

***
70 процента от гроздобера ще отидат в сивия сектор, твърди в интервю за "24 часа" председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. Според него селските казани са без контрол и крият данъци от 160 млн. лв. Нелегално се продават 40 000 тона ракия, казва Моллов.

***
Кризата праща и белия бизнес в сянка, пише Тихомир Безлов в анализ в "24 часа".