Европа отбелязва днес 70-тата годишнина от началото на Втората световна война. Врагове и съюзници са в полския град Гданск, за да се поклонят пред паметта на милионите жертви.

В Полша, първата страна, изпитала ужасите на хитлеристкото нашествие, се събраха десетки правителствени ръководители и други високопоставени гости. Сред тях е и българският министър-председател Бойко Борисов.

Участниците във възпоменателните чествания в Гданск почетоха с минута мълчание паметта на защитниците на полската военна база Вестерплате.

Преди 70 години тези бойци посрещат първи удара на хитлеристката авиация. Затова днешните чествания започнаха с полагане на венци и запалени свещи пред мемориала, построен в тяхна памет.

Втората световна война е най-кръвопролитната в историята на човечеството. В нея участват 61 държави. За 6 години загиват близо 60 милиона души.

На главната церемонния на Вестерплате германският канцлер Ангела Меркел каза, че Германия е отворила най-трагичната глава в европейската история. Меркел приветства факта, че Европа се е превърнала в континент на свободата и мира.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето