1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

Всеки четвърти, който продава имот в София, е пенсионер

БГ Бизнес
 

Централната банка свали основния лихвен процент

Българската народна банка свали основния лихвен процент на 1,57%. В сравнение с август понижението е с 0,14 пункта, съобщиха от Централната банка. Само преди половин година лихвата беше над 5%.
Такива стойности на основния лихвен процент не е имало от 2005 г., когато три поредни месеца - от февруари до април, лихвата се понижи до стойности под 2%.

Размерът на основния лихвен процент би трябвало да се отрази върху лихвите по потребителските и ипотечните заеми. Тоест очакванията са вноските ни по тях да намалеят. Ако вноските по ипотечните кредити паднат, то пазарът на имоти ще се оживи.

Експертите от един от големите сайтове за недвижими имоти твърдят, че кризата в сектора забавя темпове. Прогнозата им е, че до четири-пет месеца спадът в цените ще спре.

Най-важното е, че според брокерите пазар на имоти има и той е бил активен през август. Не всички споделят оптимизма, че кризата ще бъде преодоляна в следващата половин година. Но е интересно, че се откроява масова тенденция за двойни сделки, когато хора продават едно жилище и веднага след това влагат парите си в друг имот. Любопитното е, че все повече пенсионери постъпват така.

В агенциите за недвижими имоти всеки четвърти продавач през август е бил пенсионер. Възрастните хора продават големи, най-често панелни апартаменти, и купуват по-малки имоти.

По този начин се вземат много бързо решения от страна на представителите на третата възраст да се разделят с имота си, в който са живели десетилетия, за да се доближат по-близко до своите деца или да купят по-малки, но по-качествени жилища, които да оставят в наследство отново на децата си.
На пазара се е появила и друга голяма група купувачи, които правят двойна сделка - те продават по-малко жилище, за да купят по-голям и по-хубав апартамент.

През август са продадени с 3% по-малко жилища отколкото през юли. До сделка се е стигало, средно за месец, след 10 огледа. Пазар за продавачите има, но само за тези, които не си правят илюзии за цената.

"Не само в центъра, но и в периферията на София и другите градове има много изгодни предложения. Купува се всичко. Но се купува, това, което единствено е изгодно и атрактивно като цена", смята Цветелина Тасева.

Това означава, че при различните сегменти на пазара - панелките, тухли или ново строителство - се купува най-евтиното налично. Най-агресивни в момента били строителните предприемачи, които се страхуват, че през зимата цените могат да паднат още повече.

На пазара напълно липсват продажби "на зелено". А сделките с недовършени жилища са едва една пета. При наемите месецът е много активен. Най-масово се наемат двустайни необзаведени апартаменти на цени между 200 и 270 евро, в зависимост от района.

Брокери твърдят, че въпреки тежките условия банките са започнали да отпускат ипотечни кредити не само на клиенти с високи доходи, но и на домакинства, които са от средната класа. Под "средна класа" брокерите разбират едно домакинство, в което мъжът и жената печелят сборно около 1500 лева. Прогнозите са именно тези хора да увеличат броя на купувачите, които в момента са малко.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии