Страната ни ще използва холандския модел, за да намали пътните инциденти. Сред промените, които управляващите обмислят да въведат е глобите за неправилно шофиране да бъдат платени и чак след това да могат да бъдат обжалвани.

За една година България дава три пъти повече жертви при катастрофи спрямо Холандия. Годишно у нас ранените при пътни инциденти са хиляди,  30% от тях остават инвалиди. Румен Цонков често се придвижва с велосипед. През април тази година лек автомобил прави неправилна маневра и го блъска.

"Автомобилът ме засича, става удар, аз се претъркулвам и при падането става счупването на ръката ми", разказва Цонков. Травмата от счупената ръка на Румен все още не е отминала.

"Все още не мога да я затворя, защото тези, счупените пръсти, има луфт при тях - ето едната ръка, ето я другата".

Румен твърди, че за инциденти като неговия вина има и лошата пътна настилка. В Холандия например, парите от глобите за неправилно шофиране се инвестират главно в инфраструктурата. За да се събират по-лесно средствата, глобите на холандците не са високи.

За сметка на това обаче, се начисляват лихви, ако не бъдат платени в срок. Твърде вероятно е този модел да бъде въведен и у нас, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов. Мотивът - по-малки глоби по-малко корупция на пътя.

"Ако имате глоба например от 200 лева или 100 лева, естествено, че вие ще сте склонни ако сте нарушител да платите 10 лева на полицая. В тази посока можем да мислим ако не за намаляване, поне за запазване на сегашното състояние и да търсим вариант за събираемостта", каза Цветанов.

В Холандия са решили проблема със събираемостта на глобите и по друг начин - нарушителите първо плащат и след това могат да обжалват. Така може да стане и у нас, коментира министър Цветанов.

От холандците ще вземем и добрия пример безопасното движение на пътя да се учи още от училище. Ще се инвестира в квалификацията на преподаватели, в  учебни кабинети, както и в направата на електронно учебно съдържание. Според пострадалия наскоро от катастрофа Румен Цонков, холандските правила у нас ще имат ефект само ако не бъдат побългарени.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето