Самотни майки, разведени, вдовици или жени, претърпели насилие, се обучават в специален курс как да основат или ръководят успешно свой собствен бизнес.

Някои от тези жени започват днес да изучават тънкостите на бизнеса, а други имат 30-годишен опит на българския пазар. Соня Джонголска произвежда керамични продукти в 2 ателиета, но иска да разшири бизнеса си още:

"Искам да работя с кредити нямаме бърза възвръщаемост на продуктите си и за това е добре да работим с кредити."

"В банките и банковите институции искат фирмата да е работила 6 месеца за да й отпуснат кредит, а така тези жени могат да получат някакъв кредит", казва Жулиета Хубенова - директорр програма за финансиране на бизнес консултантски услуги.

Скоро в България ще започне да работи и фонд за инвестиции в дялово участие на фирми, който ще финансира само жени. Кредитите ще бъдат в размер от 100 хиляди до 1 милион евро.

Соня Джонголска иска много по-малко пари, за да обучава на занаят сираци и така да им дава хляб в ръцете.

След завършването на този курс собственичката на това керамично ателие Соня Джонголска ще може да подготви свой бизнесплан, с който да кандидатства за кредит от 1500 долара.

Този кредит ще бъде отпуснат от банка срещу гаранция и лихва. Преди това обаче Соня има да учи още.

"Обучението е в основи на бизнеса, като учим маркетинг, бизнес план, управление на времето", разказва Десислава Чалъмова, ръководител на проект "Интегра БДС".

Такива курсове ще има и през месеците март юни и ноември. Всички жени, които имат идея за свой бизнес и искат да я реализират могат да се обадят на телефон - 9 433 316.