Драстично повишаване на цената на хляба ще доведе до увеличение на инфлацията в страната. Това коментира секретарят на Изпълнителното бюро на БСП по публични политики Корнелия Нинова.

Оправданието на управляващите, че цената на хляба се вдига заради международната конюнктура, е лъжа, добави Нинова.

Според нея, предлаганото увеличение на цената на 1,40 лв. е резултат от повишаването на осигуровките на земеделските производители двойно. То се дължи и на оттеглянето на държавата от преференцията да възстановява акциза върху горивата за земеделските производители, смята Нинова.

От левицата настояват да се засили контролът върху износа на пшеница и да се възстанови връщането на акциза върху горивата на земеделските производители и да се компенсират доходите, заради евентуално повишаване на цената на хляба. От партията посочиха, че само за последните 10 дни са изнесени 120 хиляди тона пшеница.

От БСП поискаха оставката на министъра без портфейл Божидар Димитров заради негово изказване срещу българския народ.

Антон Кутев посочи, че след като същият народ плаща заплатата на Димитров като министър и би му я плащал и като народен представител, е добре той изобщо да напусне политиката.

Кутев поиска от прокуратурата да направи проверка на сигнал на сливенския бизнесмен Радостин Русев до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и до ОЛАФ. Сигналът е за "съществуването на организирана престъпна група около кмета на Сливен Йордан Лечков за присвояването на европейски средства, която е покровителствана от премиера Бойко Борисов, министър Цветан Цветанов и народния представител Десислава Танева".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!