Служител на ДАНС е прикривал избягал от затвора сърбин, който простреля полицай в началото на август. Чужденецът е успял да влезе в страната незаконно и според информация от сръбските служби е участвал като наемник във войната в бившата Югославия.

Полицаят Венцислав Алексиев беше прострелян на 8 август при опит да провери съмнително лице. След три седмици издирване МВР успя да стигне до извършителя - 36-годишен сърбин.

Той е избягал от затвора в Пирот, където е лежал за четири въоръжени грабежа и е преминал незаконно границата. През цялото време сърбинът е бил прикриван от бащата на жена си - служител на ДАНС.

"Бащата накрая си призна абсолютно всичко. Което вече беше окончателно - за финализиране и предприемане на действие за проникване на апартамента, в който се намираше сръбският гражданин. Въпросното момиче - неговата дъщеря, е била задържана в Сърбия за трафик на валута", каза министър Цветанов.

В ДАНС веднага ще започне дисциплинарно производство срещу този служител. МВР пък ще го даде на прокурор. Още повече, че в сръбския му зет е намерен фалшив паспорт.

"И същият този сръбски гражданин трябваше днес да напусне страната за Холандия", допълни министърът. 

На простреляния полицай, който е бил в почивка по времето на инцидента, ще му бъдат отпуснати 3000 лева парична помощ.

От пресслужбата на ДАНС по-късно съобщиха, че служителят е бил освободен от длъжност.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето