Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще отпусне 3 хил. лева помощ за простреляния този месец граничен полицай от Драгоман Венцислав Алексов.

Министър Цветанов посочи на пресконференция днес, че МВР се нуждае от професионализма на Алексов, който е награждаван четири пъти.

Полицаят е бил прострелян от 36-годишен сръбски гражданин, съобщи днес директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Захарин Пенов. Той уточни, че сръбският гражданин е избягал от затвора в Пирот, където е излежавал 8-годишна присъда за четири въоръжени грабежа.

Българските полицаи, съвместно със сръбските си колеги, установили, че той е преминал незаконно границата и се намира в България. Полицаят Венцислав Алексиев бил в почивка по времето на инцидента. Той пътувал със съпругата си и трите си дъщери, когато край Драгоман забелязал лице, отговарящо на описанието на човек, извършил кражби на хранителни продукти от вили в района.
 
Алексиев съобщил на колегите си, че има готовност да задържи заподозрения. Когато се опитал да направи това, бил прострелян с рязана ловна пушка в крака.

Полицията е установила, че сръбският гражданин, който вече е бил заподозрян за стрелбата срещу Алексиев, се укрива в София, където вчера е бил задържан.

Оказало се е, че бащата на съпругата му е служител на ДАНС, който е скрил информация от разследващите инцидента. Министър Цветанов съобщи днес, че е разговарял с директора на ДАНС Цветлин Йовчев, който ще предприеме действия по случая.

Министър Цветанов посочи, че служителят на ДАНС е нямал оперативни функции в агенцията. Той добави, че съпругата на сърбина е била задържана в Сърбия за трафик на фалшиви пари. В задържания е бил намерен фалшив паспорт и разследващите са установили, че днес той е трябвало да напусне България и да
замине за Холандия.

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo