Училищна камера улови женски побой във Велико Търново. Потърпевшата е 13-годишно момиче, което, като по чудо, се отървало само с повърхностни наранявания. Извършителите на побоя са момичета в 7 и 8 клас, от различни училища, някои от които жертвата изобщо не познава.

Поглед, окачествен като лош, предизвиква гнева на тази квартална тайфа от момичета.

"Аз бях сама, те бяха 5-6 момичета и освен да забиеш нокти и това е - нищо повече... И долу горе да гледаш да се държиш на краката си, за да не паднеш на земята", обяснява жертвата.

На помощ се притекъл възрастен мъж, който спрял атаката. Родителите на нападателките са информирани днес за случилото се.

- Женски бой! Това ли е на мода?
- Ами, сигурно, не знам – казва Еванжелина Найденова.  
- Какво наказание би си измислила ти самата?
- Ами, де а знам, зависи. Какво наказание...

- Няма комуникация между училище и родители – смята майката на Еванжелина.  
- А между родители и ученици?
- Ами спрямо, с моята дъщеря разговарям и знам за повечето неща, които стават с нея.

"Личния пример на родителите много често е заразителен. Но пак не може да се генерализира... Необходимо е усилията да бъдат на цялото общество за преодоляване на агресията сред децата", смята педагогът Ангел Янчев.

„След като се случи непоправимото, започваме да питаме, кой е виновен, защо се случи, къде бяха институциите, къде беше училището, къде бяха родителите, късно е тогава", смята майката на потърпевшото момиче.

По сега действащия закон, агресивното поведение на учениците се наказва с мъмрене, предупреждение за изключване и преместване в друго училище. Мерките са ефективни в 10% от случаите.