Гости в "Тази сутрин" са проф. Димо Димов - основател на Фондация "Аполония" и един от най-известните ни фотографи - Иво Хаджимишев, който тази година е носител на голямата награда на фестивала.

На въпроса дали "Аполония" лежи на стара слава, проф. Димо Димов казва следното: "Вие - журналистите, много обичате подобни гръмки заглавия, под които няма абсолютно нищо. Който дойде тук, нека да види дали славата е стара, дали е нова, дали има нещо ново. Но не само да стои в баровете на хотелите, а така да обиколи за един ден само седем, осем прояви и да си дадат сметка за културния обсег на това, което ние правим. Над 70 са проявите тази година за общо девет дни. Представете си какво е това нещо."

Според него има промяна в "духа" на фестивала. "Ние живеем в едно време, което дава отпечатък върху всички ни. То не може да ни остави незасегнати и да си живеем ей така с детските спомени, но ние се опитваме, най-важното, което е, да съхраним българския творец, майстор в тези времена. Търсим най-различни форми, в които той да може да съществува и да твори."

Той допълва още, че слаби години за културата няма. "За културата винаги са силни години. Аз не приемам тезата, че българската култура е в криза. В криза можеш да бъде, ако си болен, ако си недоял, но творецът, независимо в какво състояние е, той мисли, той твори, той търси пътища да се изяви. Обикновено това го казват хора, които нямат никакво понятие."

Според фотографа Иво Хаджимишев, "Аполония" показва, че е отворена и към фотографията. "Трябва да ви кажа, че една от първите си изложби в България, защото аз дебютирах в Полша и в Лондон почти едновременно няколко години преди това, беше именно тук - на "Аполония" и тя е отворена за фотография. Тук всяка година се показва на едно от най-добрите места в града представителна извадка от националния преглед на българската фотография, където можете да видите как се развиват съвършено млади и неизвестни до този момент любители на фотографията. Много съм щастлив, че след 20 годишна пауза аз бях поканен да покажа тази изложба "Светлописи от Ирландия", която показва една много сурова природа."

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo