Новото ръководство на МВР си постави за задача да засили ролята на кварталните полицаи. В София на повече от 15 000 души се пада само по един квартален. Той трябва да знае всичко, което се случва в района, да контролира местните престъпници и да помага в междусъседските войни. Как работи кварталният полицай разказва Асен Иванов.

Главен инспектор Радослав Стойнев отговаря за контрола на районните инспектори. Самият той години наред е работил като квартален полицай и добре познава проблемите им. В повечето случаи те започват от лошите условия на труд. Приемната в квартал "Красна поляна" обаче е съвсем друго нещо. Цветелин Богданов е най-опитния от кварталните в района.

"Аз съм повече от пет години районен инспектор и мога да кажа, че ме познават хората. Колегите, които са с по-малък стаж не са толкова познати, но докато обхождаме се виждат с хората. Най-честите жалби са предимно битови проблеми, семейни сигнали и извършени престъпления", обяснява Богданов. Кварталните трябва да следят и криминалния контингент в района си.

"Напоследък доверието се възвръща, защото идват много хора, които казват, че са се колебали дали да подадат сигнала при нас".

В последните дни за кварталните е напечено, тъй като започва новата учебна година, а те трябва да следят за много неща - от поставянето на знаци около училищата до справянето с пласирането на наркотици на децата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето