На Аполония писателят Георги Господинов ще участва с новата си пиеса "Апокалипсисът идва в шест вечерта". Денят на представянето е 3 септември, мястото - Художествената галерия в Созопол от 21 ч.

"Апокалипсисите могат да бъдат различни. Този апокалипсис е много лична работа", отбеляза авторът. и обясни:

"Идеята на пиесата е, че апокалипсисът не е непременно нещо глобално, гръмко с конници и тръби, а се случва за всеки от нас поотделно.

Пиесата иска да изследва момента преди апокалипсиса. Повечето книги и филми са любопитни към постапокалиптичната среда – какво имаме след, на мен ми е интересно какво имаме в навечерието, в шест вечерта, малко преди апокалипсиса.

Става дума за онази минута, когато денят си отива, а нощта още не е дошла, една много особена и страшна минута за героите. Когато нощта дойде, е някак по-лесно. Но минутата преди е минутата, в която се случват всички истории в пиесата. Това е важната минута за нас, след това ще бъде късно.

Рамката на пиесата е анонимен снайперист, който отключва всякакви страхове и който се ползва като алиби от един град и повечето хора го ползват, за да извършат своите малки всекидневни убийства".

"Пиесата е написана в края на миналата година, през декември в Берлин. На Аполония ще е първото й показване, четене всъщност – ще бъде четене на маса с участието на Лили Абаджиева, Илка Зафирова, Йосиф Сърчаджиев, Александър Кадиев, Малин Кръстев, наистина големи за мен имена", подчерта Господинов.

Същинската премиера ще бъде в София с режисьор Маргарита Младенова в Малък градски театър "Зад канала", вероятно януари догодина.

Започнал съм роман, довършвам книга с есета, разкри на финала на разговора писателят.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo