Норвежецът Андерш Брайвик, извършил двата кървави атентата в петък в Норвегия, ще остане изолиран в килия под строг режим. Забранява му се и всякаква комуникация с външния свят, постанови съдията по случая Ким Ким Хегер.

Решението беше обявено след приключване на първото съдебно изслушване по случая, продължило само 35 минути. Заседанието, на което присъстваше и самият атентатор, протече при закрити врата.

След края му Брайвик беше отведен от съдебната зала с кортеж от полицейски автомобили. Постановеният арест от осем седмици може да бъде удължен.

В ареста той ще бъде в изолация, в самостоятелна килия, без право да получава писма, без достъп до медии и без право да приема посетители, с изключение на адвоката си.     

В съдебната зала нападателят признал, че е извършил приписваните му две деяния, но не се е признал за виновен за извършване на престъпление. Той заявил, че искал чрез действията си да отправи силно послание, както и да нанесе удар на бъдещото поколение норвежки лейбъристи.     

В съда Брайвик обвинил управляващата Норвежка работническа партия в масов "внос" на мюсюлмани и подчертал, че тя е предала Норвегия. Нападателят е казал, че е искал да спаси Западна Европа от мюсюлманите и исляма.  

В сградата на съда атентаторът влезе през странична врата, като преди това автомобилът, с който пристигна, беше нападнат от разгневени хора.

Тълпата крещеше: „Гаден предател”, а един от демонстрантите заявил пред Ройтерс, че всички искат нападателят да умре.

В двата кървави атентата от петък загинаха над 90 души.